Πούτιν και Κιμ «Έβγαλαν γλώσσα» στη Δύση

Πούτιν και Κιμ «Έβγαλαν γλώσσα» στη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αυτός και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσουν το πρόγραμμα δορυφόρων της Πιονγκγιάνγκ και ο Κιμ είπε ότι η Μόσχα έχει την πλήρη υποστήριξή του στον «ιερό αγώνα» της εναντίον της Δύσης, καθώς συναντήθηκαν την Τετάρτη σε κοσμοδρόμιο στη Ρωσία.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για την απόκτηση προμηθειών από τον Βορρά για την αναπλήρωση του συρρικνούμενου αποθέματος όπλων και πυρομαχικών της Μόσχας, ο Πούτιν είπε ότι θα συζητήσουν «όλα τα θέματα». «Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ», είπε ο Πούτιν όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν η Ρωσία θα βοηθούσε τον Κιμ να κατασκευάσει δορυφόρους. «Ο ηγέτης της ΛΔΚ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική μηχανική· προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν το διάστημα».

Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Πούτιν, ο Κιμ είπε ότι ήταν μια ακλόνητη θέση του Βορρά να αναπτύξει περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία και τους δεσμούς του με τη Ρωσία. «Βρίσκω τιμή που ο πρόεδρος ετοίμασε την ευκαιρία να συναντηθούμε σε ένα ειδικό περιβάλλον στον σταθμό εκτόξευσης που είναι η καρδιά της θέσης σας ως διαστημικής υπερδύναμης και μας έδωσε μια βαθιά κατανόηση της πορείας προς τα εμπρός», είπε ο Κιμ.

Ο Κιμ είπε επίσης στον Πούτιν ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου έχει την πλήρη στήριξή του στον «ιερό αγώνα» που διεξάγει η Μόσχα «εναντίον των ηγεμονικών δυνάμεων». «Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού», είπε ο Κιμ στον Πούτιν, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, οι οποίες έχουν απομονωθεί ολοένα και περισσότερο διεθνώς, παρακολουθείται στενά από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους, οι οποίοι υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο εμπόριο όπλων και αμυντικής τεχνολογίας.

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο Κιμ θα προσφέρει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, η οποία έχει ξοδέψει τεράστια αποθέματα σε περισσότερους από 18 μήνες πολέμου στην Ουκρανία.

Η επιλογή να συναντηθούν στο κοσμοδρόμιο Vostochny – σύμβολο των φιλοδοξιών της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης – ήταν αξιοσημείωτη, καθώς η Βόρεια Κορέα απέτυχε δύο φορές να εκτοξεύσει αναγνωριστικούς δορυφόρους τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε νωρίτερα ο Πούτιν καθώς τον υποδέχθηκε στο κοσμοδρόμιο, μια σύγχρονη εγκατάσταση στην περιοχή Αμούρ της Άπω Ανατολής της Ρωσίας.

Ο Κιμ έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου, καθώς ωθεί τη χώρα του με πυρηνικά όπλα, βαλλιστικούς πυραύλους, drones και επιθετικά υποβρύχια. Πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Κιμ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στα κορεάτικα: «Δόξα στη Ρωσία, που γέννησε τους πρώτους κατακτητές του διαστήματος. Αθάνατη».

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον Πούτιν να ξεναγεί τον Κιμ στις εγκαταστάσεις. Η ρωσική κρατική τηλεόραση είπε ότι ο Κιμ έκανε στον Πούτιν πολλές λεπτομερείς ερωτήσεις. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πούτιν ξενάγησε τον Κιμ γύρω από το κτίριο όπου συναρμολογείται ο Angara, ο νέος ρωσικός πύραυλος εκτόξευσης στο διάστημα.

Σχετικά άρθρα: