Πράσινο φως στο ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημίων της αλλοδαπής

Πράσινο φως στο ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημίων της αλλοδαπής

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Ξέρεις… ο επιμένων και ο υπομένων νικά!

Επιβεβαιωθήκαμε στη χαρμόσυνη είδηση που ακολουθεί και θέλω να δηλώσω περήφανος που τελικά πετύχαμε ακόμα μια νίκη. Αφορά ασφαλώς το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του οποίου προεδρεύω.

Το ανακοινώνουμε με καθυστέρηση, αλλά κάτι το οποίο μετατρέπονταν σε αδύνατο έγινε αληθινό!

Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, 4957/ 2022 (Α΄) που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή τον Ιούλιο του 2022, και συγκεκριμένα με τα άρθρα 299 και 310, ανοίγει το πράσινο φως στο ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των πτυχίων των πανεπιστημίων της αλλοδαπής, τα οποία αναγνωρίζονται ως πανεπιστήμια από τις χώρες που εδρεύουν.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Τμήμα μας, τα πτυχία του οποίου, πρώτου και δεύτερου κύκλου, (Μπατσελιόρ και μάστερ) θα αναγνωρίζονται και αναδρομικά από τον ΔΟΑΤΑΟΠ.

Έτσι, δικαιωθήκαμε σε έναν αγώνα που ξεκινήσαμε συστηματικά από το 2007. Ασφαλώς ο νόμος έχει γενική διάσταση, γι’ αυτό είναι και νόμος. Εμπεριέχει όμως τις δικές μας προτάσεις και εισηγήσεις, λαμβάνει υπόψη του τα συγκεκριμένα δικά μας αιτήματα. Πρόκειται για πραγματική επιτυχία!

Τρεις φορές, είχαμε καταφέρει να φθάσουμε στο κατώφλι αναγνώρισης του πτυχίου του Τμήματος από το ΔΟΑΤΑΠ, ως βασική προϋπόθεση για την βιωσιμότητα και την αναβάθμισή του. Μόλις όμως φθάναμε στα πρόθυρα απόφασης, παρέμβαιναν κάποιοι γνωστοί “πολιτικοί” και τα αναποδογύριζαν όλα.

Θα πρέπει να πούμε ότι ο Υφυπουργός για την Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα, κ. Άγγελος Συρίγος, τήρησε το λόγο που μας έδωσε κατά την επίσκεψή του στο Τμήμα μας, τον Απρίλιο του 2022. Ασφαλώς και τον ευχαριστούμε, προσωπικά και εξ΄ ονόματος του Τμήματος και των απόφοιτων αυτού!

Νομίζω ότι πρόκειται για πράγματι ένα χαρμόσυνο γεγονός για τους εκατοντάδες απόφοιτους του Τμήματός μας που προσδοκούσαν την εξέλιξη αυτή. Είναι μια καλή είδηση για την αναβάθμιση και βιωσιμότητα του Τμήματός μας! Κάποτε μάς κοροϊδεύανε όταν καλούσαμε φοιτητές στο Τμήμα με την προϋπόθεση αναγνώρισης του πτυχίου. Έγινε όμως πραγματικότητα. Είναι και μια βοήθεια και στήριξη προς τις οικογένειες των Βορειοηπειρωτών διότι όντως μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους κοντά στο σπίτι τους, και στη συνέχεια να τους αναγνωριστούν οι σπουδές τους στην Ελλάδα!

Τώρα άνοιξε ο δρόμος και στους Έλληνες να ρθουν να σπουδάσουν στον τόπο μας!

Αυτά εισηγούμασταν και με πολύ αγώνα έγιναν πλέον πραγματικότητα.

Βέβαια με την πράξη αυτή η Ελλάδα βελτιώνει πολύ την πολιτική σε πανεπιστημιακό επίπεδο με τρίτες χώρες, αλλά πρώτοι που επωφελούνται είμαστε εμείς.

Σχετικά άρθρα: