Προεκλογικές εξαγορές ψήφων και ωμοί εκβιασμοί στην Αλβανία

Προεκλογικές εξαγορές ψήφων και ωμοί εκβιασμοί στην Αλβανία

Η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εξελίσσεται με αρκετά δράματα.

Σάλος έχει προκληθεί στην Αλβανία με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου άντρας φαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο και να… ζητάει λεφτά έναντι της ψήφου του.

Η αστυνομία πέρασε ήδη χειροπέδες σε 51χρονο άντρα, που ταυτοποιήθηκε ως Kristo Agalliu, αφού κατεγράφη να διαπραγματεύεται τηλεφωνικά πόσο θα… πουλήσει τις ψήφους της οικογένειάς του, ζητώντας 150 χιλιάδων αλβανικών λεκ, ενώ ζητούσε και λεφτά για τις βενζίνες του για να πάει για να ψηφίσει.

«100 χιλιάδες όλα μαζί είναι ντροπή. Ας πάρουμε 100.000, αλλά θα είναι για το τίποτα, είναι ντροπή. Λοιπόν, εσείς έχετε δύο ψήφους, εγώ έχω τέσσερις ψήφους. Λοιπόν, έχω δικό μου αυτοκίνητο, τι να το κάνω το αυτοκίνητό του. Ας μου βάσει τις βενζίνες… Πες το έτσι, άκουσέ με, πες του 100 χιλιάδες λεκ και 50 χιλιάδες λεκ για βενζίνη, να κάνουμε το τελευταίο παζάρι», ήταν η τηλεφωνική συνομιλία του Kristo Agalli με τον Agron Duraj.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης «The Promiser», ο Kristo Agalliu βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα, και τα υλικά παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο πολίτες συζητούσαν για εξαγορά ψήφων για τον συνασπισμό «Μαζί Κερδίζουμε», με επικεφαλής τον Ιλίρ Μέτα και τον Σαλί Μπερίσα.

«Δεν μπορούμε να πετύχουμε κανονικές εκλογές»

Ο αναλυτής Arben Andoni σε συνέντευξή του στο Ora News δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι η Αλβανία αδυνατεί ήδη να πραγματοποιήσει κανονικές εκλογές, καθώς το κύριο πρόβλημα συνεχίζει να είναι η αγορά ψήφων.

«Τα πρόσφατα γεγονότα είναι θλιβερά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κανονικές εκλογές. Επιπλέον, παρόλο που βλέπετε ότι το SP έχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, το φαινόμενο της εξαγοράς ψήφων συνεχίζεται. Τα προβλήματα του εκλογικού μας συστήματος είναι γνωστά. Λυπάμαι που και τα δύο κύρια κόμματα δεν μπορούν να επιτύχουν μια κανονική εκλογική διαδικασία στη χώρα μας. Έχουμε διαφορετικές περιοχές στην Αλβανία που είναι μακριά από το κέντρο και είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε (σ.σ. αν η διαδικασία βαίνει ομαλά)» είπε.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ήδη ψηφίζουμε ανθρώπους που δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τα προβλήματά μας και αυτές οι εκλογές είναι εκλογές όπου ο πολίτης αντιμετωπίζει το δικό του ζωτικό πρόβλημα, το πρόβλημα της επιβίωσης. Έχουμε μεγάλα προβλήματα με ρύπανση, με πόσιμο νερό», είπε.

tanea.gr

Σχετικά άρθρα: