Προηγείται ο Ερντογάν στο 50% της ενσωμάτωσης

Προηγείται ο Ερντογάν στο 50% της ενσωμάτωσης
Ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 52,03% με καταμετρημένο το 51,03% των ψήφων. Ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου και υποψήφιος έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει ποσοστό 42,11%.

Ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό 5,33%. Πάντως ο Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Προηγούμαστε».

Όπως φαίνεται σε χάρτη του Anadolu που μεταδίδει ζωντανά τα αποτελέσματα, το 61% των ψηφοφόρων στη Σμύρνη ψήφισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ειδικότερα, τα χρώματα του κόκκινου στον χάρτη συμβολίζουν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου και το πορτοκαλί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Όπως φαίνεται στα μικρασιατικά παράλια, ο Ερντογάν επικρατεί μόνο στο Μπαλικεσίρ. Η οργή των σεισμόπληκτων, από την άλλη, αποτυπώνεται στη μεγάλη επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου στο Ντιγιαρμπακίρ, το Αρνταχάν, το Χακάρι, το Σιρνάκ, το Μπατμάν, το Μαρντίν, το Σίιρτ, το Αγκρί, το Μπιτλίς, το Βαν.

Στο μεταξύ, σε κοινή δήλωση τους οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς ανακοίνωσαν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στην εκλογική μάχη. Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση της Τουρκίας είναι αισιόδοξη και προειδοποιεί να μην αντιμετωπίζονται τα πρώιμα αποτελέσματα ως αξιόπιστα. «Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι αρκετά θετική», δήλωσε ο Φαίκ Οζτράκ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Παράλληλα προειδοποίησε τους Τούρκους να μην δώσουν προσοχή στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, κατηγορώντας το ότι «διεξήγαγε μια επιχείρηση που δεν πρέπει να εμπιστευτούν οι πολίτες». «Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ προσέλευσης», είπε ο Oζτράκ. Ωστόσο, προέτρεψε τους Τούρκους να περιμένουν πιο σημαντικούς αριθμούς καθώς ανοίγουν οι κάλπες.

Από eleftherostypos.gr

Σχετικά άρθρα: