Προσεχώς χωρίς «Ομπρέλα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Προσεχώς χωρίς «Ομπρέλα» ο ΣΥΡΙΖΑ

Οποιαδήποτε ανατροπή της ειλημμένης απόφασης της Ομπρέλας να αποχωρήσει από το κόμμα το Σαββατοκύριακο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα ήταν μεγάλη έκπληξη. Η ηγετική ομάδα της τάσης συνεδριάζει συνεχώς και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένσταση στο να γίνει το επόμενο βήμα. Τελειώνουν όλα σε δύο ημέρες, έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο μέλος, ενώ άλλες πηγές σημείωναν στην Κ πως ήδη συντάσσεται το σχετικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Κ.Ε. και θα σηματοδοτεί το τέλος εποχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και άλλα περίπου 40 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής είναι αποφασισμένα να μην κάνουν πίσω, υποστηρίζοντας πως το κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αξίες του χάνοντας τη ριζοσπαστική και αριστερή ταυτότητά του.

Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και η Κ είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα σχηματοποιηθεί το νέο εγχείρημα από την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν μιλούν εξαρχής για δημιουργία κόμματος, αλλά για μια πρωτοβουλία που σε πρώτη φάση θα απευθυνθεί σε προσωπικότητες, κινήσεις, φορείς κ.λπ. Κάτι περισσότερο από χώρος διαλόγου και κάτι λιγότερο από κόμμα. Θα υπάρχει μια ηγετική ομάδα που θα προωθεί τις απαιτούμενες δράσεις. Θα είναι ένα ανοιχτό μεταβατικό σχήμα που στην πορεία θα σχηματοποιηθεί σε κόμμα, προκειμένου να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Είναι σαφές πως με αυτόν τον τρόπο τα στελέχη της Ομπρέλας επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να μετάσχουν στο εγχείρημα περισσότεροι βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και η ομάδα Αχτσιόγλου. Αν και στο συγκεκριμένο μπλοκ υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες –με ορισμένους να δείχνουν πιο ανυπόμονοι– δύσκολα αναμένεται να ακολουθήσουν τα στελέχη της Ομπρέλας το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσουν νέα μεγάλη διαδικτυακή συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα.

Την κρισιμότητα των στιγμών περιγράφει ο Γιάννης Δραγασάκης σε επιστολή που, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοποίησε μεταξύ άλλων στον πρόεδρο του κόμματος, στους δύο γραμματείς, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. Τονίζει πως χρειάζονται μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναφέρει μεταξύ άλλων πως το κόμμα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζητεί να συγκροτηθεί ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης –αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος– που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των όποιων μέτρων συμφωνηθούν. Επισημαίνει σε σχέση με τις εκλογές πως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται και ζητεί την απόσυρση των διαγραφών που έχουν ανακοινωθεί.

Σε προαναγγελία αποχώρησής του από το κόμμα προχώρησε και ο Γιώργος Σταθάκης με ένα αιχμηρό άρθρο του στο news247. Να συμφωνήσουμε όμως ότι για την Αριστερά έφτασε η απόλυτη στιγμή. Το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο… Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη”. Είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο είναι να κάνετε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ! Τόσοι είστε, ήταν η απάντηση του Παύλου Πολάκη. Ο Γιώργος Βασιλειάδης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Κ που από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας σημείωνε πως η Κεντρική Επιτροπή δεν θα γνωμοδοτήσει για τις τέσσερις διαγραφές. Δεν πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Attica TV. Τα μαχαίρια έχουν βγει και μέσω των social media, με υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη να τον προτρέπουν να μην κάνει πίσω στις διαγραφές.

Βαθαίνει το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ όσο ο Στ. Κασσελάκης συνεχίζει να συντηρεί το μέτωπο κατά της Χαριλάου Τρικούπη, βάζοντάς τη στο ίδιο κάδρο με την κυβέρνηση. Ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως όταν ακούω τον πρόεδρο του κόμματος που μας φόρτωσε το πιο αχρείαστο μνημόνιο να μιλάει με τέτοιο τρόπο, υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική του υπαρχηγού του, Πολάκη, πρέπει να έχουμε μια συναίσθηση του τι εκπροσωπούμε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήκωσε το γάντι: Μαθήματα Ιστορίας προς τον άνθρωπο που κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα. Από το 1995 έως το 2015 το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε! Αυξήθηκε κατά 200 δισ.. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην απουσιάσει αθόρυβα από την εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στη Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει όσα είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι πρόκειται απλώς για μια αλλαγή προσώπου, ενώ στην ουσία επικρατεί η ίδια τοξική πολιτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

kathimerini.gr / moneyreview.gr

Σχετικά άρθρα: