Πρωστέφανος – ο Άγιος Στέφανος στα μέρη μας
Του Λεωνίδα Παππά
Παρόλο που ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος έχει σημαντική θέση στην αγιοκατάταξη της Χριστιανικής Εκκλησίας, στα μέρη μας δεν υπάρχει κανένας ναός προς τιμήν του.
Το μόνο που σώζεται είναι ένα τοπωνύμιο, ο «Πρωστέφανος», μεταξύ των χωριών Αλύκου και Τρέμουλης. Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα σώζονταν και ο ναός.
ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ, ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ
Όταν στον τόπο αυτό φυτεύτηκαν ελιές την περίοδο του κομουνισμού, εμφανίστηκαν τάφοι με ανθρώπινα οστά, πέτρες και κεραμικά από αρχαίο οικισμό. Τη δεκαετία του ’70, ο στρατός έκτισε σε αυτό το σημείο στρατόπεδο, χρησιμοποιώντας τις πέτρες του παλιού οικισμού. Με την κατάρρευση του καθεστώτος το στρατόπεδο αυτό, όπως και πολλά άλλα, εγκαταλείφθηκαν.
Στη διανομή της γης (δεκαετία του ’90) με το νόμο 7501 οι Τρεμουλιώτες προέβλεψαν μερίδιο και για τον Άγιο Στέφανο, ωστόσο το στρατόπεδο παρέμενε στην κυριότητα του Υπουργείου Αμύνης της Αλβανίας. Το έτος 2000 το Υπ. Αμύνης έβγαλε σε πλειστηριασμό τα εγκαταλελειμμένα ακίνητά του και το συγκεκριμένο αγοράστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο κοντινότερος Αγ. Στέφανος που βρήκα, είναι ένα από τα περίφημα μοναστήρια των Μετέωρων, χτισμένο το 1200. Απ’ όσο έψαξα, δεν υπάρχει ούτε στην υπόλοιπη Ήπειρο ναός του Πρωτομάρτυρα. Ίσως γιατί στην τουρκοκρατία επέλεγαν κάποιον άγιο που η εορτή του να συνδυάζεται με το λαϊκό πανηγύρι του χωριού και η 27η Δεκεμβρίου δε βόλευε.
Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο οικισμός αυτός και ο ναός ήταν τουλάχιστον πριν την τουρκοκρατία.
Η ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.
Ας ελπίσουμε να γίνει στο σύντομο μέλλον.
Χρόνια πολλά στις Στεφανίες και του Στεφάνους μας!