Rama στο «Der Spiegel»: Θα μας λείψει η Merkel, είχε όραμα για τα Βαλκάνια

Rama στο «Der Spiegel»: Θα μας λείψει η Merkel, είχε όραμα για τα Βαλκάνια

Είμαστε σαν Αφγανοί, αλλά οι Αφγανοί της Ευρώπης, είπε ο πρωθυπουργός Edi Rama στον Jan Puhl, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Der Spiegel”, όπου μίλησε για την στέγαση εκατοντάδων προσφύγων από το Αφγανιστάν, την απογοήτευση από Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός ότι η απουσία της Merkel θα γίνει πολύ αισθητή, καθώς είχε όραμα για τα Βαλκάνια.

Απαντώντας για την φιλοξενία Αφγανών στην Αλβανία, ο Rama δήλωσε ότι «τώρα υπάρχουν περίπου 1.000 Αφγανοί και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να φέρνουν. Μπορούμε να πάρουμε έως και 4.000. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εναντίον των Ταλιμπάν και υπηρέτησαν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα ως μεταφραστές. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Θα μείνουν μέχρι να πάρουν βίζα στις ΗΠΑ. Οι διαδικασίες θα διαρκέσουν πολύ.

Σε ερώτηση γιατί δέχτηκε η Αλβανία να φιλοξενήσει Αφγανούς πρόσφυγες, σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε! Ο κώδικας τιμής των Αλβανών προέρχεται από τον Μεσαίωνα. Η φιλοξενία παίζει κεντρικό ρόλο και αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα. «Το σπίτι σας ανήκει στον Θεό και τον φίλο», λέει αυτός ο κώδικας τιμής. Αυτό δεν είναι μόνο για αυτόν τον φίλο που προσκαλείτε, για όλους εκείνους που χτυπούν την πόρτα σας. Παραδοσιακά για εμάς είναι αδύνατο να απορρίψουμε κανέναν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε περισσότερους Εβραίους από ό, τι πριν από την έναρξή του.

Ερωτώμενος για το αν οι πολίτες υποστηρίζουν αυτή την απόφαση της κυβέρνησης για τη φιλοξενία Αφγανών, απάντησε ότι «είμαστε διχασμένοι για όλα στην Αλβανία και μερικές φορές δεν συμφωνούμε για το τι ώρα είναι. Αλλά τα κόμματά μας δεν διαφέρουν σε αυτό το θέμα. Είχαμε μισό εκατομμύριο πρόσφυγες εγγεγραμμένους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 3.000 Ιρανοί ήρθαν σε εμάς, μέλη της αντιπολίτευσης που έχουν διωχθεί βάναυσα. Είμαστε σαν Αφγανοί, αλλά οι Αφγανοί της Ευρώπης. Η χώρα μας απομονώθηκε εντελώς υπό το καθεστώς του Enver Hoxha, ούτε καν μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν ήταν. Στο σημείο καμπής, όλοι οι θεσμοί κατέρρευσαν και η χώρα ήταν σαν σε εμφύλιο πόλεμο. Εκείνη την εποχή πολλά πλοία γέμισαν κόσμο και απέπλευσαν για την Ιταλία. Έχουμε ζήσει να είμαστε πρόσφυγες.»

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ για την μεταναστευτική πολιτική κι αν θα αποτελέσει το καύσιμο των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, ο Rama σημείωσε, ότι «το άνοιγμα μας είναι μια μεγάλη κληρονομιά και πολλοί θα πρέπει να είναι εκείνοι που πρέπει να μάθουν από αυτό. Είμαστε επίσης χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο που η στρατιωτική συνεισφορά της Αλβανίας δεν είναι μεγάλη. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αλλιώς. Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα αξιών. Απλώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτές τις στιγμές. Είναι συγκλονιστικό το πώς η ακροδεξιά υπαγορεύει σήμερα τη συζήτηση για τους μετανάστες σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις πλούσιες.»

Σε ερώτηση γιατί μέχρι το 2018 η Αλβανία δεν συμφώνησε στην κατασκευή κέντρων υποδοχής προσφύγων, τόνισε, ότι «δεν θέλαμε να γίνουμε τόπος συγκέντρωσης ανεπιθύμητων προσφύγων από την ΕΕ. Διαφορετικά θα έπρεπε να θέσουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία μιας αντι-μεταναστευτικής πολιτικής πραγματικά πλούσιων χωρών. Δεν το θέλαμε αυτό».

Ερωτώμενος για το αν είναι απογοητευμένος από την πρόοδο για την ένταξη στην ΕΕ, ο Rama επεσήμανε ότι «δεν απογοητευτήκαμε, αλλά γίναμε πιο ρεαλιστές. Έχουμε εξιδανικεύσει την ΕΕ, συνεχίζουμε να είμαστε μία από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες της ηπείρου. Σήμερα όμως γνωρίζουμε καλύτερα πώς λειτουργεί η ΕΕ. Μαθαίνουμε από την Ευρώπη πώς να οικοδομήσουμε ένα διαφανές και δημοκρατικό κράτος. Η Ευρώπη κατέχει τη γνώση και μας την παρέχει. Αυτό είναι επίσης μια αξία από μόνη της. Η ιδιότητα μέλους συμβαίνει όταν συμβαίνει. Μου είναι αρκετά σαφές: ήμασταν οι τελευταίοι που εγκαταλείψαμε την ιδέα του κομμουνισμού και θα είμαστε οι τελευταίοι που θα εγκαταλείψουμε την ιδέα της Ευρώπης. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το Βατικανό, αλλά όχι τον Θεό. Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είναι ο Θεός.»

Σε ερώτηση για το τι σχέσεις θέλει με τις ΗΠΑ, απάντησε ότι «κατά την κομμουνιστική περίοδο μας είπαν ότι οι ΗΠΑ ήταν η ενσάρκωση του κακού. Γίναμε όμως οπαδοί της Αμερικής. Οι Αλβανοί σήμερα είναι περισσότερο Αμερικανοί από τους ίδιους τους Τεξανούς. Ευτυχώς, δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Θέλουμε σχέση καλή και με τις δυο» σημείωσε ο Rama.

Απαντώντας για το αν θα του λείψει η Angela Merkel, ο Edi Rama δήλωσε ότι «ο Emmanuel Macron είναι πολλές φορές πιο ειλικρινής από πολλούς άλλους πολιτικούς, που κρύβονται πίσω από όμορφες υποσχέσεις. Ήταν η Merkel που έσωσε την τιμή της ηπείρου τότε. Η Ευρώπη θα είχε χάσει τη λαμπρότητα της ηθικής της αν είχε κλείσει τα σύνορά μας. Θα μας λείψει πάρα πολύ η Merkel, καθώς είχε όραμα για τα Βαλκάνια» κατέληξε στη συνέντευξη του ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

ibna

Σχετικά άρθρα: