Σαρλ Μισέλ: Προθεσμία για νέα διεύρυνση της ΕΕ το 2030

Σαρλ Μισέλ: Προθεσμία για νέα διεύρυνση της ΕΕ το 2030

Καθώς ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε νέα προθεσμία για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι εκτιμά τη χειρονομία, αλλά ίσως χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος.

Μετά από χρόνια στασιμότητας και έλλειψης της εμπιστοσύνης στην ενταξιακή διαδικασία μεταξύ αρκετών κρατών μελών, η διεύρυνση έχει δεχθεί ορισμένες πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ κυρίως τους τελευταίους μήνες.

Στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ζήτησε μια νέα προθεσμία για τη διεύρυνση της ΕΕ, δηλαδή το 2030.

«Τη στιγμή που προετοιμάζουμε τη μελλοντική ατζέντα της ΕΕ, πρέπει επίσης να θέσουμε σαφείς στόχους ενώπιον μας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι, και από τις δύο πλευρές, να επεκταθούμε το 2030. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει και αυτούς τους δικούς μας στόχους. Αυτό είναι πολύ φιλόδοξο αλλά απαραίτητο. Δείχνει ότι είμαστε σοβαροί. Θα δημιουργήσει δυναμική», δήλωσε.

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι είναι καιρός η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της, αναφερόμενος στα χρόνια που πολλές χώρες έχουν περάσει στην αίθουσα αναμονής της Ένωσης.

Είπε ότι η διεύρυνση θα αποτελέσει βασικό θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ιδίως η επαναφορά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ημερήσια διάταξη και η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο Ράμα, ωστόσο, δεν ήταν τόσο αισιόδοξος.

Ευχαριστώντας τον Μισέλ που πρότεινε μια νέα προθεσμία, εξήγησε ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο το να μετακινεί απλώς η ΕΕ τα στίγματα των στόχων και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν μόνο μεταρρυθμίσεις και κριτική που είναι απαραίτητες, αλλά και η πιο συνεπής υποστήριξη, και δεν μιλάω μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και για την πρόσβαση των επιχειρήσεών μας στην αγορά», είπε.

Ο Ράμα πρόσθεσε ότι ενώ η ΕΕ συζητά για τις υποδομές εδώ και πολλά χρόνια, οι απτές επενδύσεις στην περιοχή προέρχονται από την Κίνα, τους «Άραβες» και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις χώρες είναι ότι από τη μία πλευρά, μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιλήσαμε για τις υποδομές και τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, από την άλλη πλευρά, οι υποδομές κατασκευάζονται από τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Άραβες», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια εξήγησε πώς παρά την 50ετή κομμουνιστική διακυβέρνηση και τον ολοκληρωτικό απόκλεισμό της Αλβανίας  από τον υπόλοιπο κόσμο, η χώρα έχει γίνει τώρα η πιο φιλοευρωπαϊκή και φιλοαμερικανική στον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τη διεύρυνση.

«Πάντα ήξερα ότι δουλεύοντας 50 χρόνια ενάντια στη Δύση, ο Ενβέρ Χότζα μας έκανε πιο φιλοευρωπαίους και πιο φιλοαμερικανούς από οποιονδήποτε άλλον. Θα χρειαστούν άλλα 50 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού μέχρι να μην είμαστε φιλοευρωπαίοι και φιλοδυτικοί».

Έχουμε άλλα 20 χρόνια ευρωπαϊκής αισιοδοξίας και ελπίζω ότι μέχρι τότε θα έχετε εκπληρώσει την υπόσχεσή σας», δήλωσε ο Ράμα.

Τα σχόλιά του σηματοδοτούν μια μικρή αλλαγή στον τόνο από τα προηγούμενα που καλούσαν την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ράμα ζητά μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV το 2018, ο Ράμα δήλωσε τα εξής: «Δεν νομίζω ότι είναι λογικό να θέσουμε μια προθεσμία. Συμφωνώ πλήρως με τον Μακρόν στο ότι πρώτα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την ΕΕ πριν από την περαιτέρω διεύρυνση».

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται τα Βαλκάνια στον ίδιο βαθμό που τα Βαλκάνια χρειάζονται την Ευρώπη, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια, την εδαφική συνοχή και τον έλεγχο των συνόρων. Το να αφήσουμε στην άκρη τα Βαλκάνια θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία μιας γκρίζας ζώνης στη μέση της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει υπό ξένη επιρροή. Και αυτό προφανώς δεν θα ωφελούσε την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2022, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι ξεπερασμένη και πρέπει να αλλάξει και συνέκρινε την ένταξη στην ΕΕ με μια νύφη. «Περιμένουμε τη νύφη να έρθει από τις Βρυξέλλες, αλλά σε ένα χρόνο, δύο χρόνια, τρία χρόνια, δεν ήρθε ποτέ. Αν έρθει να μας παντρευτεί χωρίς μουσική και αμέσως στο κρεβάτι και να κάνει παιδιά, ας έρθει τότε».

«Φυσικά, αστειεύομαι, αλλά φανταστείτε ότι θέλετε να παντρευτείτε και η νύφη δεν εμφανίζεται ποτέ».

Δήλωσε επίσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το 2022 ότι η διεύρυνση δεν είναι ένα διαγώνισμα που μπορεί κανείς να αντιγράψει και ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερη δουλειά για να προοδεύσουν.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να εκπληρώσουμε τα πρότυπα των κριτηρίων των ασκήσεων στο σπίτι και δεν είναι εξετάσεις για να αντιγράψουμε. Ακόμη και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σας δώσουν μια διέξοδο. Είναι προς το συμφέρον σας να δώσετε με επιτυχία αυτό το διαγώνισμα», δήλωσε ο Ράμα.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, λέγοντας ότι έχει καταστεί σαφές ότι το μπλοκ δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες των περιφερειών και γι’ αυτό ξεκίνησε η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια».

«Σήμερα, είναι σαφές ότι η ΕΕ μας χρειάζεται όσο χρειαζόμαστε κι εμείς την ΕΕ….Αυτός είναι ο λόγος που αρχίσαμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμενοι προληπτικά μεταξύ μας ως χώρες και ειδικότερα με τη Βόρεια Μακεδονία, για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο», δήλωσε.

Ο Μισέλ, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προέλθει και από τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως από την ΕΕ.

«Το να μην υπάρξει μεταρρύθμιση από τη δική μας πλευρά πριν από την επόμενη διεύρυνση θα ήταν θεμελιώδες λάθος», δήλωσε ο Μισέλ. «Το μόνο λογικό για τα νέα κράτη μέλη είναι να ενταχθούν σε μια Ένωση που λειτουργεί καλά, που είναι αποτελεσματική», δήλωσε.

Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα, παρά το γεγονός ότι είναι φιλόδοξο.

«Είναι φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο. Δείχνει ότι είμαστε σοβαροί», προσθέτοντας ότι ένα χρονοδιάγραμμα θα προσέδιδε στο μπλοκ μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Ο Ράμα δήλωσε ότι προσβλέπει στην υλοποίηση των σχολίων του Μισέλ «σε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός».

Σχετικά άρθρα: