Σχέδιο τύπου «Μπελέρη» εφαρμόζουν οι Αλβανοί του Κοσόβου

Σχέδιο τύπου «Μπελέρη» εφαρμόζουν οι Αλβανοί του Κοσόβου

Χθες, 27 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε αυτή την συνεδρίαση, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών ασφαλείας στη Σερβία (Ένοπλες Δυνάμεις και εκκλησία), και πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των ντόπιων Σέρβων στους σερβικούς δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επέβαλε δια της βίας τους νέους Αλβανούς δημάρχους στους σερβικούς δήμους Σβετσάν, Λεπόσεβατς και Ζούμπιν Πατόκ, κάτι που συνάντησε την αντίθεση από ομάδες των ντόπιων Σέρβων.

Η αλβανική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσει τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τα δημοτικά κτίρια, ενώ πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας οι νέοι δήμαρχοι μπήκαν στα γραφεία τους.

Στο θέμα έκαναν παρέμβαση οι ΗΠΑ, ζητώντας από την αλβανική πλευρά να ηρεμήσουν την κατάσταση, η οποία όμως δεν θα ηρεμήσει από το νέο σχέδιο τύπο «Μπελέρη» στο Κόσσοβο αυτήν την φορά.

Με τον φασιστικό τρόπο του Ράμα στην Χιμάρα, οι Αλβανοί του Κοσσόβου «φυτεύουν» Αλβανούς δημάρχους σε σερβικούς δήμους για να αλωνίσουν στην συνέχεια, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση.

Σχετικά άρθρα: