Σε κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου Κοκαβέση, συνεργάτη του Μπελέρη

Σε κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου Κοκαβέση, συνεργάτη του Μπελέρη

Στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Παντελής Κοκαβέσης, καθώς και το ανάπηρο παιδί του, αναφέρθηκε η μητέρα του, μιλώντας σήμερα Τρίτη στον ΣΚΑΪ. Αντίστοιχη αναφορά έκανε χθες Δευτέρα σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης και ο Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής και πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «ομηρία».

Ο Παντελής Κοκαβέσης προ λίγων μηνών φέρεται να είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και έκτοτε λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή, ενώ παρακολουθείται στενά από τους θεράποντες γιατρούς του και μάλιστα με μεθόδους και μέσα που διαθέτει αποκλειστικά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Όπως ανέφερε η μητέρα του, στις 29 Μαΐου έχει προγραμματισμένο ραντεβού για καρδιολογικές εξετάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η μη απελευθέρωσή του από τις αλβανικές αρχές θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. «Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε μαζί του» είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Έχω απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό και σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει».

Από την άλλη πλευρά, ο Β. Ντούλες τόνισε πως η απόφαση σύλληψης των Φρέντυ Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση αποτέλεσε πολιτική πρωτοβουλία, κρατώντας τους ως πολιτικούς κρατούμενους και τονίζοντας πως πρόκειται για «ομηρία». Παράλληλα, ανέφερε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων υπάρχουν γιατροί που αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στον Κοκαβέση επηρεασμένοι από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

«Η περίπτωση του Παντελή Κοκαβέση βοηθά περισσότερο απ’ αυτή του κ. Μπελέρη στην κατανόηση των συνθηκών κράτησης και κυρίως της σκοπιμότητας που δεν είναι άλλη από την πρόκληση πανικού. Κάθε ώρα που συνεχίζεται η άρνηση των υγειονομικών αρχών να εκδώσουν την επιβεβλημένη Ιατρική Έκθεση για τον Παντελή Κοκαβέση συντελούν σε έγκλημα κατά της ζωής του ανθρώπου.

Επί το πλείστον να αναφερθεί ότι εκ της Εκθέσεως αυτής εφόσον σεβαστούν τα κριτήρια της δεοντολογίας και τα διεθνώς ισχύοντας πρωτόκολλα θα προκύπτει σαφώς ότι η περίπτωση του Κοκαβέση πρέπει να παραπεμφθεί στην κλινική και στην ομάδα των θεραπόντων ιατρών. Και εκεί είναι που αντιστέκεται ο μηχανισμός Ράμα…» σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής μειονότητας.

Σχετικά άρθρα: