Σερβία – Κόσοβο: Τελικά υπάρχει συμφωνία, ή όχι;

Σερβία – Κόσοβο: Τελικά υπάρχει συμφωνία, ή όχι;

Μετά τη συνάντηση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι με τους Ευρωπαίους μεσολαβητές στην Οχρίδα, πολλά παραμένουν ασαφή. Μάλιστα, η συμφωνία βασίζεται σε συμφωνία κυρίων, γιατί η σερβική πλευρά δεν υπέγραψε το έγγραφο.

«Η προτίμησή μας, ως μεσολαβητής της ΕΕ, ήταν να υπογραφεί το έγγραφο. Και αυτή ήταν η πρότασή μας προς τα μέρη. Ο πρόεδρος Βούτσιτς κατέστησε σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υπογράψει αυτό το έγγραφο. Επικαλέστηκε συνταγματικούς περιορισμούς. Κάναμε αρκετές προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά απορρίφθηκαν», εξηγεί ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου.

Ειδικοί επί του διεθνούς δικαίου επισημαίνουν πως οι προφορικές συμφωνίες μπορεί να είναι έγκυρες και δεσμευτικές. Ο Σέρβος πρόεδρος ξεκαθάρισε τη θέση του.

«Για τη Σερβία, είναι νομικά δεσμευτικό όταν βάζω υπογραφή ή σφραγίδα σε κάτι, ή όταν συμφωνώ προφορικά με αυτό. Και κανένας άλλος δεν μπορεί να παράγει νομική συνέπεια για τη Δημοκρατία της Σερβίας, εκτός από τον πρόεδρό της και, σε ορισμένες περιπτώσεις , τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών», είπε.

Το διπλωματικό λεξιλόγιο υπόκειται συχνά σε διάφορες ερμηνείες. Στην Πρίστινα, οι Αλβανοί του Κοσόβου δηλώνουν επίσης μπερδεμένοι και σκεπτικοί.

«Κάθε συμφωνία που έγινε στο παρελθόν ήταν συμφωνία με εγγυητή, ενώ αυτή δεν έχει ούτε υπογράφοντα, ούτε εγγυητή. Άρα δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι», είπε χαρακτηριστικά κάτοικος της πρωτεύουσας του Κοσόβου. 

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία των διαπραγματευτών, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου ως τα τέλη Μαρτίου φαίνεται απίθανη. Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ο Αμερικανός διαπραγματευτής σε αυτή τη διαδικασία αναφέρει τώρα το τέλος του 2023 ως νέα προθεσμία για την επίλυση του προβλήματος.

euronews.com

Σχετικά άρθρα: