Σιγά μην ενοχλήσουμε τα Τίρανα…

Σιγά μην ενοχλήσουμε τα Τίρανα…

Υπόθεση Μπελέρη

Μνημείο κατευναστικής τακτικής έναντι ενός κράτους -παραβάτη αποτελεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόρριψη της έφεσης του Μπελέρη και την συνέχιση της κράτησής του.

Είναι μάλιστα παράδοξο το γεγονός, ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται και στην συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Β. Κασκαρέλη με την Αλβανή ΥΠΕΞ Όλτα Τσάκα στο Όσλο,

από την οποία δεν προκύπτει η παραμικρή ένδειξη πίεσης προς τα Τίρανα, ούτε καν ότι η Αλβανία έχει υποχρεώσεις έναντι της ελληνικής μειονότητας που δεν τηρεί.

Κυρίως δεν αναφέρει λέξη τι απαντήσεις πήρε ο Έλληνας υπουργός και τι θα συμβεί στην συνέχεια σε διμερές και ευρωπαικό επίπεδο και ενώ έχουν περάσει εβδομάδες άκαρπης και ανούσιας ελληνικής διπλωματίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ».

Ειδικά η τελευταία παράγραφος είναι μνημείο αποτυχίας. Ούτε ψηλά είναι στις προτεραιότητες της Αθήνας, ούτε έχει ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα, ούτε υπήρξε η παραμικρή όχληση των Τιράνων.

Υψηλή προτεραιότητα για ένα σοβαρό κράτος, σημαίνει ότι θα χαλάσει τον κόσμο, θα υποχρεώσει την Αλβανία να ψηφίσει άμεσα το νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας και τις περιουσίες και να θέσει το πρώτο βέτο στην ΕΕ με την πρώτη ευκαιρία.

Επί χρόνια, η επίκληση της ευρωπαικής πορείας της Αλβανίας δεν επέφερε το παραμικρό αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποχωρούσε πάντα, με αποτέλεσμα να έχει απογειωθεί η προκλητική συμπεριφορά της Αλβανίας.

Ο Β. Κασκαρέλης είναι υπηρεσιακός υπουργός, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις εξαιτίας των χειρισμών του Νίκου Δένδια και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν έχει το σθένος να κάνει την υπέρβαση, μπορεί να την κάνει. Αλλά η έκδοση άνευρων και χωρίς ουσία ανακοινώσεων δεν έχει νόημα.

Ο Μπελέρης παγιδεύθηκε από ανθρώπους του Ράμα για να συλληφθεί για εξαγορά ψήφων και να μην εκλεγεί δήμαρχος στην Χειμάρρα. Όμως εξελέγη.

Αντί όμως η Ελλάδα να θέσει ένα τέλος στην ασυλία του Ράμα στην ΕΕ και να απαιτήσει τα αυτονόητα για τη μειονότητα, ουσιαστικά χαμηλώνει τους τόνους.

Αν μια χώρα δεν έχει ειδικό βάρος και κύρος να διαχειριστεί τέτοιου είδους ζητήματα, πως θα διαχειριστεί αύριο πολύ πιο δύσκολα στα ελληνοτουρκικά.

Πηγή: Omegapress.gr

Σχετικά άρθρα: