Σήμερα το θέμα του Μπελέρη στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Σήμερα το θέμα του Μπελέρη στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Yπουργός Εξωτερικών για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και αν και βασικό θέμα είναι η επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία ο Νίκος Δένδιας ρίχνει μεγάλο βάρος και ανταλλαγή απόψεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, κατά την οποία θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την υπόθεση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Όπως είπε κατά την άφιξή του: «Σήμερα θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους στο Συμβούλιο το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Θα έχω έτσι την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του κυρίου Μπελέρη. Από εκεί και πέρα, έχω την πρόθεση να συναντηθώ αμέσως μετά με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Νομίζω ότι θα είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται πως σήμερα αναμένεται να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο στην Αλβανία για την παράταση προφυλάκισης ή μη του νεοεκλεγέντα δημάρχου.

Σε ό,τι αφορά την επίσημη ατζέντα και το θέμα των κυρώσεων οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει επί του νέου πακέτου που έχει στόχο την καταστολή της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω χωρών εκτός ΕΕ, όπως το Καζακστάν, η Αρμενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ουγγαρία έχει επίσης απειλήσει να μπλοκάρει τον τελευταίο γύρο κυρώσεων επειδή στον κατάλογο των εν δυνάμει στόχων έχει περιληφθεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η OTP. Η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των ευρωπαίων ομολόγων του μέσω βίντεο.

Νέες κυρώσεις πρόκειται να υιοθετηθούν σε βάρος του Ιράν εξαιτίας της καταστολής από το ιρανικό καθεστώς αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η Τεχεράνη εκτέλεσε άλλους τρεις ανθρώπους σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συζητήσουν την κατάσταση στο Σουδάν αφού η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολάβησαν για να συναφθεί μια επταήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, η οποία πρόκειται να τεθεί σήμερα σε εφαρμογή.

huffingtonpost.gr

Σχετικά άρθρα: