Στα Δ.Βαλκάνια 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις
Χρήματα σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις. Το Νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο θα φέρει συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας. Για να λάβουν τα χρήματα οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν προγράμματα μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την περιοχή πιο κοντά στην ΕΕ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ένταξης. Η Σερβία έχει ετοιμάζει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων η οποία βρίσκεται τώρα στα χέρια της Κομισιόν και είναι στη φάση των εσωτερικών διαβουλεύσεων.
«Δεν έχει απομείνει πολλή δουλειά, έχει απομείνει λίγος χρόνος, με την έννοια ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, πρώτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τις μεταρρυθμιστικές ατζέντες μας, πέντε, δυστυχώς η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν έχει προετοιμάσει πλήρως το έγγραφο, για να ετοιμάσει μια πρότυπη συμφωνία σχετικά με την οικονομική επιχορήγηση, τα χρήματα που θα μας έρθουν και το δάνειο που θα δώσει η Κομισιόν για εμάς» δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Σερβίας, Τάνια Μίστσεβιτς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί στο euronews ότι η οικονομική στήριξη θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα χωρίζονται σε ποσοτικές και ποιοτικές και θα χρησιμεύσουν ως προϋποθέσεις για τις πληρωμές και κάθε βήμα, ενώ θα υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή. Τα κατάλληλα κονδύλια θα αποδεσμεύονται δύο φορές το χρόνο, με βάση το αίτημα του δικαιούχου των κονδυλίων και την επαλήθευση από την Επιτροπή με την επιφύλαξη τριών προϋποθέσεων. Η προχρηματοδότηση προβλέπεται μέχρι το 2024.
Οι όροι που περιλαμβάνονται απαιτούν μεταξύ άλλων τον σεβασμό των δημοκρατικών μηχανισμών, δηλαδή πολυκομματικό κοινοβούλιο, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και κράτος δικαίου. Το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν επίσης μια πρόσθετη προϋπόθεση, την εξομάλυνση των σχέσεών τους.
«Αυτοί είναι οι περισσότεροι πολιτικοί όροι και η ΕΕ θα τους εφαρμόσει ή όχι ανάλογα με την πολιτική της εκτίμηση. Επομένως μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει κάποια ευελιξία και όσον αφορά αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα τηρείται ήδη αυστηρά αν κάτι έχει εφαρμοστεί ή όχι εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών» δήλωσε ο αναλυτής Αλεξάνταρ Ίβκοβιτς.
Από τα προαναφερθέντα έξι δισεκατομμύρια, τα δυο θα καταβληθούν απευθείας στους προϋπολογισμούς των χωρών, ενώ τα 4 θα είναι δάνεια. Σύμφωνα με ορισμένες, ανεπίσημες ακόμα εκτιμήσεις, η Σερβία θα μπορούσε να λάβει ένα δισεκατομμύριο και 630 εκατομμύρια ευρώ.