Στα Σκόπια η αλβανική αντιπολίτευση θέτει θέμα αλβανικής γλώσσας
Η αλβανική αντιπολίτευση δεν θα είναι μέρος της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών, εάν η αφαίρεση του 20% για την αλβανική γλώσσα δεν είναι μέρος αυτών των αλλαγών.
Είναι χωρίς νόημα λέει ο βουλευτής του Κινήματος BESA, Φαντίλ Ζεντέλη, οι δηλώσεις των ηγετών της Δημοκρατικής Ένωσης για ένταξη- DUI και της Συμμαχίας των Αλβανών-ASH, ότι δεν πρέπει να σταθούνε στο 20%. Ισχυρίζεται ότι σπάνια γίνονται συνταγματικές αλλαγές και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα.
«Δεν μπορώ να καταλάβω τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του DUI όσο και άλλων στελεχών της ASH… Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σχηματίζει επίσης ομάδα εργασίας και λέει ότι το θέμα του 20% θα είναι μέρος της συζήτησης σε αυτήν την ομάδα εργασίας, αλλά τελικά τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας που πάει στην κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το 20%… Σημαίνει ότι είναι κατάχρηση αυτού του θέματος από τα υψηλά στελέχη των δύο αλβανικών κομμάτων που είναι στην εξουσία, αλλά στην ουσία τελειώνει με διαγωνισμούς, με στενά συμφέροντα των λειτουργών και των ομάδων συμφερόντων τους», λέει ο Φαντίλ Ζεντέλη από το Κίνημα Besa.
Από το (αλβανικό) κόμμα των Εναλλακτικών λένε ότι δεν βλέπουν για ποιο λόγο ο γεωπολιτικός στόχος να είναι σημαντικότερος από το συμφέρον των πολιτών της χώρας και η αλβανική γλώσσα να συνεχίσει να σκοντάφτει στον προσβλητικό όρο του «20%» (του πληθυσμού σε μια κοινότητα ή δήμο).
«Όσοι στέκονται εμπόδιο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του ονόματος της αλβανικής γλώσσας, φοβούνται το παρελθόν τους και δεν τους κάνει εντύπωση ότι η εθνική και γλωσσική μας ταυτότητα πρέπει να ταπεινωθεί. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για αυτά τα αιτήματα, αυτό είναι πολύ άσχημα νέα για αυτήν», λένε στο κόμμα των Εναλλακτικών.
Όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κρενάρ Λόγκα, λέει ότι δεν θα παραιτηθούν από την αφαίρεση του 20%, αλλά τα αλβανικά κόμματα θα χρειαστούν να υποστηρίξουν εάν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των σλαβικών κομμάτων για την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα.
«Οι Αλβανοί δεν μπορούν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους να αλλάξει η διατύπωση του 20% και να χρησιμοποιηθεί η αλβανική γλώσσα (όπου ζούνε Αλβανοί). Τώρα αυτό που είπαμε, προτεραιότητα παραμένει το προοίμιο για το οποίο περιμένουμε συναίνεση. Την πρώτη στιγμή που θα επιτευχθεί αυτή η συναίνεση με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αμέσως μετά θα ζητήσουμε με αυτές τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά ίσως και πριν από αυτές τις συνταγματικές αλλαγές, αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρενάρ Λόγκα.
Ενώ ο επικεφαλής του DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το 20% δεν παραβιάζει τη Συμφωνία της Οχρίδας, επομένως όλη η συζήτηση γίνεται για τις συνταγματικές αλλαγές.
Η αφαίρεση από το Σύνταγμα του όρου 20% για την αλβανική γλώσσα αποτελεί εκλογική υπόσχεση των αλβανικών κομμάτων εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Αυτή η διαδικασία είχε παρακαμφθεί και κατά τις συνταγματικές αλλαγές το 2017, όταν μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα, η χώρα άλλαξε το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία.
echedoros.blog