Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαράδεκτη η πίεση στους Σέρβους αστυνομικούς στο βόρειο Κόσοβο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαράδεκτη η πίεση στους Σέρβους αστυνομικούς στο βόρειο Κόσοβο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «βαθιά» του ανησυχία για τις πρόσφατες παραιτήσεις νεοδιορισμένων Σέρβων αστυνομικών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως αποτέλεσμα πιέσεων και είπε ότι είναι απαράδεκτο «κάποιος, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που συνδέονται με τη Σερβία, να ασκεί πολιτική πίεση σε άτομα που θέλουν να ενταχθούν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου».

«Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε όλες τις κοινότητες και τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της διαφορετικότητας εντός των τάξεων της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 23 Αυγούστου στο RFE.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Τουλάχιστον επτά Σέρβοι αστυνομικοί έχουν παραιτηθεί από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου από την περασμένη εβδομάδα, για την οποία οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε στις 18 Αυγούστου ότι «υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι απειλές και εκβιασμοί προέρχονται απευθείας από τη Σερβία».

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: