Στέρηση απόχτησης τίτλου ιδιοκτησίας σε Βορειοηπειρώτη

Στέρηση απόχτησης τίτλου ιδιοκτησίας σε Βορειοηπειρώτη

«Αν βρεθεί κάποιο πρόβλημα στα επίσημα έγγραφά μου, χαρίζω όλη την περιουσία μου»

Στη συνάντηση του πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα με κάτοικους της Δρόπολης πήρε το λόγο κι ο Χριστόφορος Τζιάμος από την Πάνω Επισκοπή. Ανάμεσα στα άλλα είπε:

«Κύριε πρόεδρε, καλωσόρισες στη Δρόπολη!

Εγώ προσωπικά είμαι ένας απ’ αυτούς που το 1994 ξεγελάστηκαν, επέστρεψαν και τα χρήματα του ιδρώτα τους τα επένδυσαν στον τόπο. Εγώ τα επένδυσα στον τόπο μου, στη Δρόπολη. Δεν ήξερα ότι στην εξουσία θα γύριζε το σύστημα του 1945.

Θα μιλήσω ελεύθερα, όπως έκανα και με τον Έντι Ράμα στη Γράψη. Τότε μόνο αν άκουσαν οι τοίχοι, γιατί αυτός δεν άκουσε τίποτε.

Το 2013 ο Έντι Ράμα μας είπε: «Το υποθηκοφυλακείο θα είναι δωρεάν και θα σας το φέρω στο σπίτι.». Όχι που δεν το έφερε, αλλά τριπλασίασε και τις τιμές. Κορόιδεψε με τον ιδρώτα μας με το ανίκανο υπαλληλικό προσωπικό που διόρισε να ασχοληθεί με αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Πριν σας διασαφηνίσω το πρόβλημά μου, θα σας πω ότι δεν βρίσκω άλλο δρόμο για να απευθυνθώ στον πρωθυπουργό. Σήμερα επωφελούμαι της ευκαιρίας κι από δω του λέω: -Βρείτε μου από το υποθηκοφυλακείο έναν καλό ειδικό ο οποίος να ελέγξει με απόλυτη αρμοδιότητα και ευθύνη τον φάκελό μου κι αν διαπιστώσει ελλείψεις, τότε θα του χαρίσω όλη την περιουσία μου. Διαφορετικά υποχρεούται να λογοδοτήσει αυτός.

Για να μην παραλείψω, έχω απευθυνθεί και στο SPAK με το ίδιο αίτημα.

Είναι ξεκάθαρο το θέμα. Δεν γίνεται η πράξη, επειδή δεν είμαι ψηφοφόρος τους.

Δεν αποσκοπώ να κατηγορήσω εσάς, αλλά σας λέω ότι τους ερχόμενους στη Δρόπολη, που έχτισαν παράνομα κι ας δεν έχουν ξεχρεώσει καμιά φορολογική υποχρέωση, μέσα σε ένα εξάμηνο τους έλυσαν το πρόβλημα. Εμένα, που παλεύω νόμιμα από το 1994, με κρατούν σε αναμονή, σε ομηρία … τα παιδιά μου είναι υποχρεωμένα να φύγουν στην Ευρώπη. Στα 65 μου χρόνια εγώ δεν είμαι σε θέση να τα ακολουθήσω. Αλλά με πιέζουν ασφυκτικά, για να πάω μαζί τους. Αν δεν είσαι με αυτούς, να σε χαρακτηρίσουν εχθρό, το έχουν το μόνο εύκολο.    

Δεν έχω άλλον τρόπο να εκφραστώ για να μάθει ο κόσμος το πρόβλημα. Μου λένε πολλοί: «Μα τι έκανε ο Μπερίσα, τι έκανε ο Αχιλλέας Ντέτσικας, τι έκαναν όλοι οι άλλοι…». Κανένας, νομίζω, δεν ξέρει ότι η κυβέρνηση Μπερίσα το 2006 σταμάτησε όλες τις πληρωμές των οικοπέδων στις επαρχίες, γιατί σχεδίαζε να βελτιώσει την κατάσταση, να ρίξει σωστό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Και τον Ιούλιο του 2012 επανήρθε ο νόμος της πληρωμής. Εγώ τα έχω όλα πληρωμένα. Κι όμως ακόμα το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Η επιχείρησή μου είναι κλειστή. Ένας γιος μου έχει την επιχείρησή του εδώ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν, δείχνει ότι τον σπρώχνουν στη φυγή. Δεν θέλουν να δουλέψουμε εδώ. Επιθυμούν στη θέση μας να φέρουν ξένους για δουλειά. Κι είναι έτοιμος ο δήμαρχος να τους συμπαρασταθεί.

Έχω μετανιώσει που γύρισα πίσω. Τόσο σας λέω. Η έκκληση του πρωθυπουργού στους νέους για να μην παρατήσουν τη χώρα, αλλά να επιμείνουν και αυτοί που έφυγαν να επιστρέψουν, είναι στα χαμένα. Του λέω: σε ποια κτήματα, ποιανού έδωσαν επίσημο έγγραφο, για να έρθουν και να στήσουν επιχείρηση;

Στο χωριό μου πριν από 4 χρόνια ο σημερινός δήμαρχος υποσχέθηκε: «Εγώ όχι μόνο θα σας δώσω τους τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά θα σας φέρω εδώ και τον διευθυντή του ειδικού κρατικού γραφείου, για να σας λύσει κάθε πρόβλημα.

Κι ένα τελευταίο γεγονός: Στα 4 χρόνια ο δήμαρχος στο χωριό μας έδωσε μόνο έναν τίτλο ιδιοκτησίας για ένα σπίτι σε κάποιον που σήκωσε υπερήλικες από το κρεβάτι και τους πήγε να τον ψηφίσουν.»    

Σχετικά άρθρα: