Στη χώρα σύντομα οι Έλληνες από το Σουδάν 

Στη χώρα σύντομα οι Έλληνες από το Σουδάν 

Στη χώρα μας φθάνουν, σήμερα το πρωί, οι πρωτοι Έλληνες που έζησαν την κόλαση του εμφυλίου στο Σουδάν. Μεταφερονται με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που από την Κυριακή βρισκόταν στην Αίγυπτο. Από το Τζιμπουτί αναχωρήσαν χθες στις 23:30 τοπική ώρα, 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας – χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο – προς το Ασουάν της Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα, με πιθανή ώρα άφιξης στις 10:30, σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια, με θέμα την ασφαλή άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν & τον σχεδιασμό των επόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού

Σχετικά άρθρα: