Στη Σερβία ελεύθερη η κυκλοφορία των οχημάτων με πινακίδες Κόσοβου, χωρίς αναγνώριση του Κόσοβου

Στη Σερβία ελεύθερη η κυκλοφορία των οχημάτων με πινακίδες Κόσοβου, χωρίς αναγνώριση του Κόσοβου

Ελεύθερα θα κυκλοφορούν στη Σερβία τα αυτοκίνητα με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με Σέρβο αξιωματούχο, που όμως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση αυτή δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση του Κοσόβου. 

Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Σερβίας RTS, επικαλούμενη τον επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο Πέταρ Πέτκοβιτς, πρόκειται για ένα πρακτικό μέτρο, με στόχο να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία όλων των οχημάτων. 

Μέχρι τώρα, οχήματα που προέρχονται από τη Σερβία ή το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο οντοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι κολλάνε αυτοκόλλητα στα εθνικά εμβλήματα που είναι ορατά στις πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την απόφαση του Βελιγραδίου ως «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός» και κάλεσαν την Πρίστινα να ενεργήσει αντίστοιχα. 

Η Σερβία συμφώνησε να αναγνωρίσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου και αντίστροφα μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2011 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως.

Το 2022, το Κοσσυφοπέδιο εξέδωσε την αμφιλεγόμενη απόφαση να τιμωρηθούν οι οδηγοί που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα. 

Η σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί πως αποτελεί τμήμα της Σερβίας παρά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, απάντησε εγκαταλείποντας τις τοπικές διοικήσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στήνοντας οδοφράγματα.

Έκτοτε, το «99%» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου αντικατέστησαν οικειοθελώς τις πινακίδες τους με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα, σύμφωνα με τον Πέταρ Πέτκοβιτς.

Σχετικά άρθρα: