Στη σκιά του σκανδάλου των κλεμμένων αρχαιοτήτων παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Στη σκιά του σκανδάλου των κλεμμένων αρχαιοτήτων παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουικ Φίσερ καθώς η υπόθεση των κλεμμένων θησαυρών προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Σε δήλωσή του ο Χαρτγουϊκ αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτά. Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε  στις προειδοποιήσεις το 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως.

«Η ευθύνη για αυτή την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή. Επίσης, εκτίμησα λάθος τις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τον δρ. Γκραντέλ . Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να αποσύρω αυτές τις παρατηρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Γκραντέλ είναι Ολλανδός έμπορος αρχαιοτήτων και δήλωσε μετά την γνωστοποίηση των κλοπών ότι  είχε αγοράσει πολλά τεχνουργήματα μέσω Διαδικτύου, ενώ ειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο για πιθανές αδικοπραγίες πριν από δύο χρόνια ζητώντας την απόλυση του Φίσερ και του αναπληρωτή του Τζόναθαν Ουίλιαμς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, ο Γκραντέλ είχε αγοράσει περίπου 70 αντικείμενα στο eBay, ξεκινώντας από το 2014.

Αγόρασε τα αντικείμενα για μικρά ποσά, αλλά τα πούλησε για πολύ υψηλότερα ποσά. Η Telegraph ανέφερε ότι είχε δώσει στο μουσείο και στην αστυνομία -που ερευνά τις κλοπές- τα στοιχεία των αγοραστών που αγόρασαν 10 αντικείμενα από αυτόν και είχαν επιστρέψει τα υπόλοιπα στο μουσείο.

Ο Φίσερ στην δήλωσή του προσθέτει: «Υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο των διαχειριστών και θα αποχωρήσω μόλις το διοικητικό συμβούλιο προβεί σε μια προσωρινή διευθυντική ρύθμιση. Η λύση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα περάσει αυτή τη στιγμή και θα αναδειχθεί πιο δυνατό, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποσπά την προσοχή.

«Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα εκπληκτικό ίδρυμα και ήταν τιμή της ζωής μου να του ηγούμαι».

Στις 16 Αυγούστου το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού του ως υπεύθυνο για τις πρωτοφανείς κλοπές. Μια μέρα αργότερα γινόταν γνωστό ότι δράστης της υπεξαίρεσης των πολιτισμικών θησαυρών είναι ο διαπρεπής επιμελητής αρχαιοτήτων Πίτερ Τζον Χιγκς (Peter John Higgs), που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 30 χρόνια.

Με πληροφορίες από BBCThe Guardian / hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα: