Αλβανία: Η πίεση από τα εισαγόμενα προϊόντα στα εγχώρια αυξάνεται καθημερινά

Αλβανία: Η πίεση από τα εισαγόμενα προϊόντα στα εγχώρια αυξάνεται καθημερινά

Η εγχώρια παραγωγή στην αλβανική αγορά έχει μειωθεί σημαντικά. Ορισμένα εγχώρια προϊόντα αντικαθίστανται από εισαγόμενα, λόγω της υψηλότερης τιμής πώλησης.

Οι επιπτώσεις του αυξημένου κόστους έχουν επιδεινώσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεταποιητές γάλακτος και οι ζυθοποιοί. Η αγοραστική δύναμη έχει πέσει και η πίεση από τα εισαγόμενα προϊόντα αυξάνεται καθημερινά.

Οι παραγωγοί επαναλαμβάνουν την ανησυχία τους ότι αυτοί οι κλάδοι θα πάνε προς μια μη αναστρέψιμη πτώση και την εξαφάνισή τους. Οι λόγοι για την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής είναι το υψηλό κόστος από την τιμή της ενέργειας, των πρώτων υλών, η αύξηση των φόρων και η έλλειψη επιδοτήσεων.

Ο κλάδος των γαλακτοκομικών έχει αυξήσει το κόστος από την 1η Ιανουαρίου 2022, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η κατάργηση του πιστώσιμου ΦΠΑ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης φυσικού αερίου που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2022 και οι χαμηλές επιδοτήσεις για τους κτηνοτρόφους σε σχέση με την περιοχή.

Όσον αφορά τους παραγωγούς μπύρας, ο διπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου 2023 όχι μόνο έχει αντικαταστήσει την αλβανική παραγωγή με εισαγωγές, αλλά έχει αυξήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κλάδου.

Σχετικά άρθρα: