Στην Αλβανία περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας μονάδας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στην Αλβανία περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας μονάδας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Προχωράει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 170 MW που αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Roskovec, στην επαρχία Fier της Αλβανίας από την εταιρεία Fier Thermoelectric, θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, το ορόσημο της ανάπτυξης του έργου που έχει επιτευχθεί αφορά την υποβολή της έκθεσης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Εξάλλου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στα ενεργειακά τεκταινόμενα στην επαρχία Fier της Αλβανίας, στην οποία καταλήγει και το αλβανικό τμήμα του TAP. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία Renco Terna, στην οποία συμμετείχε από κοινού και εξ ημισείας με την ιταλική εταιρία Renco S.p.A. είχε αναλάβει και ολοκλήρωσε την μελέτη, προμήθεια και κατασκευής σταθμών συμπίεσης του TAP σε Αλβανία και Ελλάδα, μεταξύ άλλων και του σταθμού συμπίεσης (ACS03) στην πόλη Fier. 

Η FIER THERMOELECTRIC S.H.A. ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2022, με έδρα την Αλβανία και αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% των μετοχών της οποίας ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30%  στην αλβανική εταιρεία «Gener 2».  

energypress.gr / Γιάννα Παπαδημητρίου

Σχετικά άρθρα: