Στην εποχή του Kασσελάκη

Στην εποχή του Kασσελάκη

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Κώστας Γιαννακίδης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε από το πουθενά. Και βρίσκεται μία ανάσα από το να εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Τελικά δεν χρειάζονται πολλά. Ένα χαμόγελο οδοντόκρεμας, πέντε βίντεο και δέκα ευθείες ατάκες, μερικές δε εμποτισμένες με καθαρό λαϊκισμό.

Και ασφαλώς το κατάλληλο περιβάλλον. Με την άφιξη του Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε σαν ένα δωμάτιο που έχει πιάσει μούχλα και υγρασία. Ο Κασσελάκης τους είπε ότι μπορεί να ανοίξει τα παράθυρα. Και τον πίστεψαν. Τα 40.000 νέα μέλη προσήλθαν κατά κύριο λόγο για τον στηρίξουν. Αρκετοί περίμεναν ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα ανακοίνωνε την απόσυρσή της από την κούρσα. Όχι επειδή, μαθηματικά, οι ελπίδες της έχουν εξαντληθεί. Το παλεύει. Αλλά επειδή από σίγουρο φαβορί, βρέθηκε να βλέπει την πλάτη ενός ανθρώπου που, πριν από έναν μήνα, δεν υπήρχε καν στον κομματικό χάρτη. Όμως δεν έφταιξε στον βαθμό που νομίζουμε. Την κατάπιαν οι καιροί.

Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε στη σκηνή του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε ακόμα και την Αχτσιόγλου να μοιάζει μεσήλικη. Τους δε άλλους υποψηφίους, να δείχνουν ασπρόμαυροι, φιγούρες άλλης εποχής. Ο Τσακαλώτος τώρα ανησυχεί επειδή επικρατεί η μεταπολιτική. Καλά κάνει, έχει τα δίκια του. Και όταν ήρθε το ροκ εν ρολ κάποιοι το έβρισκαν άθλιο και θορυβώδες.

Τι προσέφερε ο Κασσελάκης στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτον, μία σύγχρονη εκδοχή του Τσίπρα απέναντι σε ένα κομματικό κατεστημένο που συζητούσε περί «προσανατολισμού» λες και βρίσκεται σε φοιτητικό αμφιθέατρο. Και δεύτερον, μια καλύτερη προοπτική, σε σχέση με τους άλλους, για το ποιος μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Ακόμα και αν δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί να το κάνει ο Κασσελάκης, το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι ψηφοφόροι απέκλεισαν τους άλλους.

Φυσικά το αποτέλεσμα μπορεί να διαβαστεί και αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ρηχός σε πρόσωπα και τόσο αναχρονιστικός σε θέσεις, ώστε χρειαζόταν ένα φύσημα για να γκρεμιστεί η καλύβα του κομματικού κατεστημένου. Εννοείται ότι το σοκ από τη νίκη Κασσελάκη θα διατρέξει όλο το πολιτικό σύστημα. Γιατί δεν είναι μόνο απότοκο της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να θεωρηθεί τάση που αρχίζει να διαπερνά την κοινωνία.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Πολλά μπορούν να συμβούν. Αλλά πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα την προσεχή Κυριακή. Τι θα κάνουν οι «παραδοσιακοί» έτσι και ο Κασσελάκης τους πάρει το κόμμα; Θα μείνουν ή θα φύγουν; Ίσως να μην έχει και τόση σημασία. Ο Κασσελάκης μιλάει για ένα καινούργιο κόμμα, εκείνοι αντιπροσωπεύουν το παλιό. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα. Μπορεί να σκάσουμε στα γέλια με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, μπορεί και να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό. Πρέπει να περιμένουμε. Στις πρώτες δηλώσεις του, μετά το αποτέλεσμα, είδαμε να στέκει πίσω του, ως παραστάτης, ο Γιώργος Τσίπρας. Κάτι λέει αυτό.

Υπάρχει το θέμα της Βουλής. Λύνεται. Αν παραιτηθεί ο ναύαρχος Αποστολάκης και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επιλαχόντες από το Επικρατείας, ο Κασσελάκης μπορεί να πάει την επομένη της εκλογής του και να ορκιστεί. Αλλά ακόμα υπάρχουν κάποια λευκά τετράγωνα. Πρέπει να περιμένουμε. Και να στείλουμε τη συμπάθεια και τις προσευχές μας στο ΠΑΣΟΚ.

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: