Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Αλβανών και Σέρβων

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Αλβανών και Σέρβων

Διπλωματικό επεισόδιο είχαμε μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, όταν ο νούμερο δύο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Βούλιν ανέφερε ότι «την «Μεγάλη Αλβανία» μπορεί να την σταματήσουν μόνο οι Σέρβοι, ο «Σερβικός κόσμος», αλλά και οι αγαπητοί Έλληνες”.

Μετά από αυτήν τη δήλωση, άμεση ήταν η αντίδραση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τον Σέρβο πρέσβη στα Τίρανα, Σλόμπονταν Βούκσεβιτς, και ζητώντας του διευκρινίσεις σχετικά με δήλωση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, σχετικά με την ομιλία που έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, στην Ελλάδα.

Τα Τίρανα χαρακτήρισαν την δήλωση Βούλιν ως «άκρως προκλητική, αντίθετη με το πνεύμα των σχέσεων συνεργασίας, η οποία δεν υπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στις βαλκανικές χώρες».

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Αλβανών και Σέρβων

Ο Αλβανός αναλυτής Ρετζέπ Σάχου μιλώντας σε κοσοβάρικο ΜΜΕ ανέφερε ότι ο Βούτσις και Ράμα χορεύουν το εθνικιστικό ταγκό της παλιάς λαογραφικής πολιτικής της μεγάλης Σερβίας και της μεγάλης Αλβανίας.

«Ο Ράμα και ο Βούτσις δια μέσω του Βούλιν χορεύουν το εθνικιστικό ταγκό της παλιάς φολκλορικής πολιτικής της μεγάλης Σερβίας και της μεγάλης Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα με την μπανάλ εθνικιστική ρητορική τύπου Ενβέρ Χότζα, που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά, εμφανίζεται μόνο ως καρικατούρα μιας ξεδοντιασμένης τίγρης, δημιουργεί κλίμα στον σερβικό εθνικισμό και γεμίζει εφημερίδες και οθόνες με απειλητικά συνθήματα. Μόνο μέσα από τέτοιες συγκρούσεις ζει η παλιά σύγκρουση», τονίζει ο ίδιος.

Όπως φαίνεται η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα έχει προκαλέσει νευρικότητα στη Σερβία.

Σκληρή ήταν η αντίδραση της Σερβίας στον Ράμα για την δήλωση ότι η Ελλάδα ανήκει στους Αλβανούς και στους Έλληνες.

Ο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Α.Βούλιν, ανέφερε ότι «τη «Μεγάλη Αλβανία» μπορεί να σταματήσει μόνο από τους Σέρβους και τον «Σερβικό κόσμο», αλλά και από εσάς αγαπητοί Έλληνες, παρακαλώ σκεφτείτε το”.

Το διακύβευμα είναι το Κοσσυφοπέδιο για Σερβία και Αλβανία

«Από τότε που ο Έντι Ράμα ανέβηκε στην εξουσία, έδειξε μεγαλύτερη αγάπη και γενναιοδωρία για τη Σερβία παρά για το Κοσσυφοπέδιο, και σε όλες τις δραστηριότητές του υποστήριξε τη Σερβία και υποτίμησε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.

Παρά τα συνθήματα του Ράμα και του Βούτσιτς, τα σύνορα της Σερβίας και της Αλβανίας έχουν οριστεί από φίλους και εχθρούς και αυτά τα σύνορα προστατεύουν τους εχθρούς μας.

Οποιοδήποτε όνειρο για μια μεγάλη Αλβανία ή Σερβία είναι ανόητο να το πιστεύει κανείς», τονίζει ο έτερος αναλυτής Ρετζέπ Ελεσάι.

Ο ίδιος τονίζει ότι «από τον εγκληματία Α.Βούλιν πρώην επικεφαλής της BIA, πρώην υπουργό Άμυνας καθώς και επικεφαλής ομάδων μαφίας στη Σερβία, άτομο που είναι στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ, και τον Βούτσιτς, καμία δήλωσή δεν μπορεί να μας εκπλήξει, ειδικά όταν αμφισβητούνται οι Αλβανοί και Κόσοβο.

Έτσι, η δήλωσή του ότι «τη μεγάλη Αλβανία μπορεί να την σταματήσει μόνο ο σερβικός κόσμος», αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα, εκνεύρισαν την καρδιά αυτού του Τσέτνικ και φασίστα Βούλιν, που κατηγόρησε εμμέσως τον Ε. Ράμα, ότι ετοιμάζει την Μεγάλη Αλβανία, ενώ ο ίδιος θέλει την συγκρότηση του Σερβικού Κόσμου από το Νιούμ ως την Αδριατική μέχρι τη Νις και από τη Σουμπότιτσα ως το Δυρράχιο», καταλήγει ο Ελεζάι.

Τα μίση και τα πάθη στα Βαλκάνια είναι μεγάλα και δεν σβήνουν ποτέ, ειδικά μετά τους δύο πολέμους 1995 και 1999.

Σε κάθε κίνηση είτε εκδίωξης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου , είτε ανακήρυξης ανεξαρτησίας των ΣερβοΒόσνιων, παραμονεύει ένας νέος βαλκανικός πόλεμος.

difernews.gr

Σχετικά άρθρα: