Στίβεν Φράι: «Η αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι παρόμοια με την αφαίρεση της Αψίδας του Θριάμβου από τους Ναζί»
O ηθοποιός ανέφερε ότι θα ήταν «αριστοκρατική» κίνηση αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Στίβεν Φράι παρομοίασε την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Ελλάδα με την αφαίρεση της Αψίδας του Θριάμβου από τους Ναζί κατά τη διάρκεια κατοχής της Γαλλίας και πιστεύει ότι θα ήταν «αριστοκρατικό» αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα αρχαία γλυπτά στο αρχικό τους σπίτι.
Ο Φράι έκανε το σχόλιο αυτό στην αυστραλιανή σειρά ντοκιμαντέρ «Stuff the British Stole», η οποία προβάλλεται από το ABC το βράδυ της Δευτέρας. Ο ηθοποιός ανέφερε ότι ακόμα και αν υπήρχε κάποιο «έγκυρο και λεπτομερές έγγραφο» που έδινε άδεια στον Λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «θα ήταν σαν να λέμε ότι η Γερμανία έχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι της ανήκει η Αψίδα του Θριάμβου».
Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας έχει κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών 2.500 ετών στην Ελλάδα.
Το 2023 είπε ότι η απομάκρυνσή τους ήταν ίδια με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι» και το 2012 πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 για να «αποκαταστήσει ένα μεγάλο λάθος».
«Δεν θα φαινόταν αριστοκρατική η Βρετανία κάνοντας αυτό;», δήλωσε ο Φράι. «Δεν θα ήταν αυτό ένα φανταστικό φτερό στο καπέλο μας;» Γιατί σημαίνουν πολύ περισσότερα για την Αθήνα από όσο ίσως καταλαβαίνουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, ο Στίβεν Φράι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. «Η αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να συγκριθεί με την αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι», είχε υποστηρίξει σε ένα debate στη Βρετανία, στις 12 Ιουνίου του 2013.
dailypost.gr