Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Μάλαγα ο Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει για το μεταναστευτικό, το μήνυμα στην Αλβανία

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Μάλαγα ο Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει για το μεταναστευτικό, το μήνυμα στην Αλβανία

Μετά από ένα σπριντ εντός συνόρων για τη στήριξη υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων που έχουν τη στήριξη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Μάλαγα για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει συγκροτημένα τις δύο μεγάλες κρίσεις που χτυπούν με σφοδρότητα την πόρτα της: το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση. Ειδικώς ο ευρωπαϊκός Νότος πλήττεται με μεγαλύτερη ένταση τόσο από την πίεση των μεταναστευτικών ροών όσο και από την ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης, στο μέτωπο του μεταναστευτικού, θα ζητήσει μεγαλύτερη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει η Ευρώπη και όχι οι διακινητές να είναι αυτή που θέτει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στα σύνορά της. Η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας, καθώς είναι σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και Άγκυρα για ένα συμπληρωματικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την πάταξη των κυκλωμάτων που δρουν κυρίως εντός της Τουρκίας και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, διεκδικεί μεγαλύτερη στήριξη σε πόρους και μέσα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τη φύλαξη των συνόρων, ευελπιστώντας ότι θα έχουν ληφθεί αποφάσεις πριν το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός τα τοποθετεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται από την Ε.Ε., όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, σε συνεργασία με τους ηγέτες της MED9, που συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Μάλτα, αναμένεται κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συντάσσεται κοινή επιστολή προς τον πρόεδρό του.

Ψηλά στην ατζέντα η διεύρυνση της Ε.Ε. -«Κόκκινη» γραμμή» η υπόθεση Μπελέρη

Ψηλά στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου βρίσκεται η διεύρυνση της Ε.Ε., που αποτελεί θέμα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης, στηρίζοντας και την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο θα επιμείνει στη σαφή τήρηση των κανόνων και κυρίως του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου, δείχνοντας προς την πλευρά της Αλβανίας. Η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του και γενικότερα η θέση της ελληνικής μειονότητας, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις 16 Οκτωβρίου στην αλβανική πρωτεύουσα για τη «Διαδικασία του Βερολίνου» και αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Έντι Ράμα.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με τη συμμετοχή 47 αρχηγών ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων. Θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς Αρμενίας και Γεωργίας.

iEfimerida.gr

Σχετικά άρθρα: