Στο Κόσοβο το θέμα των απαλλοτριώσεων σερβικών ιδιοκτησιών φέρνει ανησυχία

Στο Κόσοβο το θέμα των απαλλοτριώσεων σερβικών ιδιοκτησιών φέρνει ανησυχία

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, με πολλά να είναι τα ερωτηματικά όσον αφορά και τις επιδιώξεις του κοσοβάρου πρωθυπουργού, Άλμπιν Κούρτι σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Την Πέμπτη οι πρεσβείες των χωρών της Ομάδας του Κουίντ, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με το Γραφείο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και την αποστολή του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)  με κοινή ανακοίνωση τους εκφράζουν «τη λύπη τους για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στις 30 Μαΐου να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση περισσότερων από 100 αγροτεμαχίων σε δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αρκετές από αυτές τις διπλωματικές αποστολές είχαν προηγουμένως κοινοποιήσει στην κυβέρνηση του Κοσόβου εκτιμήσεις διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς και από την Αποστολή ΕΕ για το Κράτος Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση παραβίασε τους δικούς της νόμους και κανονισμούς λόγω διαδικαστικών και τεχνικών ατελειών κατά τη διαδικασία απαλλοτρίωσης».

Σημειώνουν δε ότι «το δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου εντόπισε παρόμοιες νομικές ανησυχίες με την προκαταρκτική απόφαση απαλλοτρίωσης, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει».

Η ανακοίνωση εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί, αν και κάποιες από τις ιδιοκτησίες αφαιρέθηκαν από την τελική απόφαση απαλλοτρίωσης, ωστόσο η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου «δεν περίμενε να εκδικαστούν πλήρως όλες οι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις πριν λάβει αυτή την απόφαση».

Για τις χώρες του Κουίντ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ χαρακτηρίζεται σημαντικό η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να «καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι οι απαλλοτριώσεις είναι σύννομες, ότι ακολουθείται η δέουσα διαδικασία και ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ιδιοκτητών και όσων έχουν συμφέροντα γίνονται πλήρως σεβαστά».

Ανησυχίες εκφράζονται στην ανακοίνωση, και για το ότι «το σχέδιο νόμου για τις απαλλοτριώσεις δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του Σχεδίου Ahtisaari και ενθαρρύναμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο αναλόγως πριν από την ψήφισή του».

Καταλήγοντας οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, η ΕΕ αλλά και ο ΟΑΣΑ καλούν το Κοσσυφοπέδιο να τηρήσει τα όσα επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου της χρηστής διακυβέρνησης, που αποτελούν τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών.  Καλούν επίσης την κυβέρνηση της Πρίστινας να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις αρχές του Ahtisaari, «συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των κοινοτήτων που δεν αποτελούν πλειοψηφία».

Σχετικά άρθρα: