Στο Βελιγράδι δακρυγόνα κατά διαδηλωτών. Καταγγέλλεται νοθεία στις εκλογές

Στο Βελιγράδι δακρυγόνα κατά διαδηλωτών. Καταγγέλλεται νοθεία στις εκλογές

Σοβαρή πολιτική κρίση σοβεί στη Σερβία, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει νοθεία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Το βράδυ της Κυριακής, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο στην πρωτεύουσα Βελιγράδι όταν διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για «αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος» προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο. Για να τους διαλύσουν, οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δημοτικοί σύμβουλοι του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία» θέλησαν να εισέλθουν στο δημαρχείο για να απευθυνθούν στους πολίτες από το μπαλκόνι. Η αστυνομία του απώθησε χρησιμοποιώντας χημικά, με τους διαδηλωτές να απαντούν με πετροπόλεμο. Από τη σύγκρουση διαδηλωτών, που φώναζαν συνθήματα όπως «Κλέφτες! Κλέφτες!», «Ψέματα!» και «Επανάληψη των εκλογών».

Η αντιπολίτευση στη Σερβία υποστηρίζει ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία την Κυριακή και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χειραγώγησε τις εκλογές ώστε να κερδίσει ξανά το κυβερνών κόμμα, με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «σκουπίδια και ψέματα». Ο συναρχηγός του Πράσινου-Αριστερού Μετώπου, Ράντομιρ Λάζοβιτς, λέει ότι οι αξιωματικοί χτύπησαν αυτόν και πολλούς άλλους ανθρώπους με ρόπαλα.

Σχετικά άρθρα: