Στο Βελιγράδι: Σερβο – ελληνικό φόρουμ με 360 επιχειρηματίες

Στο Βελιγράδι: Σερβο – ελληνικό φόρουμ με 360 επιχειρηματίες

Το επιχειρηματικό φόρουμ ολοκληρώθηκε με Β2Β συναντήσεις Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών

Μεγάλη επιτυχία είχε το σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερβίας, στο φόρουμ συμμετείχαν 360 επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 76 επιχειρηματίες, κυρίως από τους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της μεταποιητικής βιομηχανίας, του real estate και του τραπεζικού τομέα. Πρόκειται για επιχειρήσεις, όπως οι Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Μυτιληναίος, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Όμιλος Κοπελούζου, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, WHITESTONE, LAMDA DEVELOPMENT, DIMAND, REDS, GRIVALIA, ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Optima, Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

Στο φόρουμ έλαβαν μέρος, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Από τη σερβική κυβέρνηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι και ο υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών Γκόραν Βέσιτς. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ομιλία του ανέφερε ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες στη Σερβία και κάλεσε τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα τις τράπεζες, να δείξουν ξανά ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά. «Παρακάλεσα τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη σήμερα, παρόλο που ξέρω ότι είναι θέμα λειτουργίας της αγοράς, να ζητήσει από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες, να δείξουν ξανά ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά, γιατί η Σερβία είναι διαφορετική σήμερα», τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνοσερβικές οικονομικές σχέσεις ενδυναμώνονται και επεκτείνονται. «Τα αριθμητικά δεδομένα αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία. Το 2022 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 750 εκατ. ευρώ, οι εισαγωγές από τη Σερβία αυξήθηκαν κατά 17,5%, ενώ οι εξαγωγές προς τη Σερβία παρουσίασαν σημαντική αύξηση 26,3%. Οι τομείς με το μεγαλύτερο εξαγωγικό δυναμικό είναι τα ορυκτά, τα μέταλλα και τα παράγωγά τους, τα χημικά προϊόντα, το ξύλο, το χαρτί, το καουτσούκ, τα πλαστικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, τα μηχανήματα και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός», ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης.

Υπογράμμισε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή 254 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Σερβία, διατηρώντας απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 634 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών Γκόραν Βέσιτς ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του Χρήστο Σταϊκούρα, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην κατασκευή ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου από την Θεσσαλονίκη προς το Βελιγράδι, όπως επίσης και τον συντονισμό του συστήματος ηλεκτρονικής είσπραξης διοδίων.

Το επιχειρηματικό φόρουμ ολοκληρώθηκε με Β2Β συναντήσεις Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών.

Σχετικά άρθρα: