Στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένη η κατάσταση

Στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένη  η κατάσταση

Με βραδυφλεγή βόμβα αρχίζει να μοιάζει η κατάσταση που επικρατεί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι της περιοχής στήνουν διαρκώς οδοφράγματα και ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με τους Κοσοβάρους, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν όψει της πιθανούς επέμβασης της KFOR, της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ.

Τα μέλη της σερβικής μειονότητας αποτελούν την πλειονότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Βρίσκονται, από το πρωί, σε διαρκή ένταση και αντιπαράθεση με τις αστυνομικές αρχές, διαμαρτυρόμενα για τη σύλληψη ενός Σέρβου αστυνομικού, η οποία έγινε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η κατάσταση έχει πάψει να είναι «γραφική» και έχει μετατραπεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνη, με τις ηγεσίες του Κοσσυφοπεδίου αλλά και της Σερβίας να παρεμβαίνουν «πυροσβεστικά» λίγο πριν από κάποια εξαιρετικά δραματική εξέλιξη.

Σε νέα, έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της χώρας έχει επιδεινωθεί. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάλεσε εσπευσμένα την KFOR να δράσει το συντομότερο δυνατό, αλλά πρόσθεσε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, το Κοσσυφοπέδιο θα αφαιρέσει το ίδιο τα οδοφράγματα.

Η KFOR ζητούσε αρκετό χρόνο να αφαιρέσουν οι ίδιοι οι Σέρβοι τα οδοφράγματα. Τώρα ,η κυβέρνηση περιμένει να εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε ότι η υπομονή έχει υπερβεί τα όριά της: «Πιστεύω ότι η KFOR και ολόκληρος ο διεθνής παράγοντας θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό. Όμως, για λόγους μεγαλύτερης σταθερότητας, περιμένουμε να γίνει από αυτούς που στήνουν τα οδοφράγματα ή την KFOR. Αλλά η αναμονή έχει το τέλος της».

Οι προσπάθειες της μειονότητας υποκινούνται από τη Σερβία, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, και αποσκοπούν στην επίτευξη πολιτικών στόχων, δηλαδή στην απόσχιση των μειονοτικών, ισχυρισμός που συνεχώς προσκρούει στην άρνηση της σερβικής κυβέρνησης.

pagenews.gr

Σχετικά άρθρα: