Στους τρεις Αλβανούς, ο ένας είναι μετανάστης

Στους τρεις Αλβανούς, ο ένας είναι μετανάστης

4,3 εκατομμύρια ονόματα πολιτών καταγράφονται στα μητρώα προσωπικής κατάστασης στην Αλβανία. Από αυτά, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο εκτός Αλβανίας. Οι αριθμοί δείχνουν ότι σε 33 χρόνια, 1 στους 3 Αλβανούς έχει φύγει από τη χώρα. Αυτό που ονομάστηκε έξοδος σε έναν άγνωστο, αλλά ελεύθερο κόσμο, ξεκίνησε με τους πρώτους 5.000 πολίτες, οι οποίοι αφού πέρασαν τους φράχτες των πρεσβειών τον Ιούλιο του 1990, συνωστίστηκαν στα πλοία και έφυγαν.

Από εκείνη τη χρονιά, η εγκατάλειψη της χώρας ήταν μια κοινή επιλογή για άτομα με χαμηλό εισόδημα, που κατέφυγαν μόνα τους ή με τις οικογένειές τους στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η μετανάστευση την πρώτη δεκαετία της μετάβασης οδηγήθηκε από τη φτώχεια και ήταν παράνομη.

Με το 1/3 των κατοίκων να ζει εκτός συνόρων, η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη διασπορά. Ο κατάλογος των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού που ζει στη διασπορά αποκαλύπτει μια ιστορία πολέμου και εκτοπισμού, αλλά και οικονομική στασιμότητα και έλλειψη προοπτικής.

Άλλες χώρες της περιοχής δεν έχουν αυτό το είδος μετανάστευσης, όπως τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο. Είμαστε, παρόμοια με μια κατάσταση πολέμου, αν συγκρίνουμε την τάση με τη Συρία.

Χώρες που συνήθως εμφανίζονται ανάμεσα με τη μεγαλύτερη διασπορά είναι αυτές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Οι αιματηροί εμφύλιοι πόλεμοι σε συνέχεια επέκτειναν την ερήμωση, για παράδειγμα στη Βοσνία το 1992-1995 και στην Αλβανία το 1996-1997.

Σχετικά άρθρα: