Τα ωραιότερα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ

Τα ωραιότερα κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ

Ο Έρνστ Τσίλλερ γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Σαξονίας κοντά στη Δρέσδη στις 22 Ιουνίου του 1837. Προερχόταν από οικογένεια κατασκευαστών και ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο , σπούδασε αρχιτεκτονική στην Βασιλική Σχολή Οικοδόμησης στη Δρέσδη (1855-58). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάζεται για ένα διάστημα στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Δανού Θεόφιλου Χάνσεν.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1861 μεταφέρεται στην Αθήνα μετά από προτροπή του Δανού αρχιτέκτονα, προκειμένου να τον εκπροσωπήσει και να αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών ( σε σχέδια του Δανού εργοδότη του Θεόφιλου Χάνσεν). Πολύ γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την Αθηναϊκή Αριστοκρατία και να γίνει ο αγαπημένος αρχιτέκτονας της αστικής τάξης, δημιουργώντας σπουδαία έργα προσδίδοντας στην Αθήνα έναν Ευρωπαϊκό χαρακτήρα και μια αρχιτεκτονική ταυτότητα και αισθητική, που η πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους χρειαζόταν. Ο Έρνεστ Τσίλλερ εργάστηκε στην Ελλάδα ανεξάρτητα, μεταξύ 1872-82 διετέλεσε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Έφερε πρώτος στην Ελλάδα τον τεχνητό εξαερισμό και την κεντρική θέρμανση.

Αντικατέστησε τα παραθυρόφυλλα των ισόγειων τότε καταστημάτων με ρολά και κόσμησε τα κτίρια με χυτοσιδηρά κικγλιδώματα σε σχέδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία, ενώ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σιδηρά υποστυλώματα στην οικοδομή. Επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία, αφού στα πρώτα χρόνια της παραμονής του στην χώρα Ο Τσίλλερ περιοδεύει για να γνωρίσει και να μελετήσει τους αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι ανακάλυψε την ηθελημένη καμπυλότητα του Παρθενώνα καθώς και άλλων μνημείων.

Ανέσκαψε και αποτύπωσε το Θέατρο του Διονύσου, μελέτησε την αρχιτεκτονική δομή του Παρθενώνα και υπήρξε ένας από τους πρώτους ερευνητές που κατέγραψαν την
πολυχρωμία στα αγάλματα και τα αρχιτεκτονικά μέλη του Θησείου, του Ερεχθείου, του Ναού της Αθηνάς Αφαίας κ.α. Το ύφος του εκλεκτικό στα πλαίσια του νεοκλασικισμού, εμπνεύστηκε από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τα βορειοευρωπαϊκά ρεύματα.

Ο Ερνέστος Τσίλερ πέθανε στην Ελλάδα το 1923.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Γερμανός αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει και κατασκευάσειπερισσότερα από 500 κτήρια, και μάλιστα σε μια πολύ μικρή χρονικό περίοδο στην Ελλάδα.

Στα πρώτα του έργα συγκαταλέγονται τα Θέατρα: Έκτισε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (πλ. Κοτζιά, γκρεμίστηκε το 1940), το Βασιλικό [Εθνικό] Θέατρο, το Θέατρο Πατρών, το Θέατρο Ζακύνθου (καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953). Επέβλεψε στην εκτέλεση των έργων του Χάνσεν, την Ακαδημία, το Ζάππειο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έκανε προτάσεις για τον εξωραϊσμό του Λυκαβηττού ως κέντρο αναψυχής των αστών Αθηναίων (η δενδροφύτευσή του οφείλεται στον Τσίλλερ).

Είναι ο αρχιτέκτονας του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου, τότε ανάκτορο του διαδόχου Κωνσταντίνου, πολλών ιδιωτικών μεγάρων: «Ιλίου Μέλαθρον» για τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, τα Μέγαρα Μελά, Όθωνα Σταθάτου, Δεληγιώργη, Καλλιγά, Ψύχα, Πεσμαζόγλου. Έκτισε το Γερμανικό καθώς και Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, βίλες στην Κηφισιά και στον Πειραιά την συνοικία Τσίλλερ στην Καστέλα, τα ξενοδοχεία «Μπάγκειον» και «Αλέξανδρος» στην Ομόνοια, εκκλησίες στο Αίγιο, Βέλο Κορινθίας, Βίλια Αττικής, Άγιο Αθανάσιο Πύργου, Άγιο Λουκά Πατησίων, Αγία Τριάδα οδού Πειραιώς, βίλες στην Κηφισιά και αγορές και σχολεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Το αρχιτεκτονικό του έργo, που εκτείνεται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, χαρακτηρίζεται από δημιουργική πνοή και από αίσθηση καλλιτεχνικής  ελευθερίας . Ο Έρνεστ Τσίλλερ αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για την νεοελληνική αρχιτεκτονική αφού κατάφερε να προσδιορίσει την αρχιτεκτονική  φυσιογνωμία της Αθήνας αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων.

Μερικά από τα πιο ωραιότερα έργα του Τσίλλερ σε φωτογραφίες

Προεδρικό μέγαρο – Ανάκτορα

Aκαδημία Aθηνών

Δημαρχείο Ερμούπολης Σύρου Δ

Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού

Δημοτικό Θέατρο Πατρών

Μέγαρο Μελά

Άγιος Νικόλαος (Κτήμα θων)

Μέγαρο Σταθάτου

Μουσείο Ολυμπίας

Μέγαρο Σλήμαν

Οικία του Σπύρου Μεταξά

Εθνικό θέατρο

Καθεδρικός ναός Παναγίας Φανερωμένης-Αίγιο

Πηγή: dinfo / filoitexnisfilosofias.com

Σχετικά άρθρα: