Τα Σκόπια θα έχουν Αλβανό πρωθυπουργό έστω και για 100 ημέρες. Ποιος είναι ο Ταλάτ Τζαφέρι

Τα Σκόπια θα έχουν Αλβανό πρωθυπουργό έστω και για 100 ημέρες. Ποιος είναι ο Ταλάτ Τζαφέρι

Ο 62χρονος Ταλάτ Τζαφέρι, που θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, είναι πρόεδρος της Βουλής από το 2017, ενώ την περίοδο 2013-2014 είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας στην συγκυβέρνηση VMRO-DPMNE-DUI, πρωθυπουργός της οποίας ήταν ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα οριστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM Γιόβαν Μίτρεφσκι.

О Ταλάτ Τζαφέρι εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της Βουλής στις 27 Απριλίου 2017, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση του Σώματος, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του VMRO-DPMNE, η οποία αμαυρώθηκε από την εισβολή εκατοντάδων υποστηρικτών του Νίκολα Γκρούεφσκι στο Κοινοβούλιο και τον ξυλοδαρμό βουλευτών του SDSM και αλβανικών κομμάτων. Τα επεισόδια εκείνα λειτούργησαν καταλυτικά για την απομάκρυνση του Γκρούεφσκι από την εξουσία και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θεωρείται δεδομένος, αφού, όπως αναμένεται, κανένας από τους υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο δε θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα: