Ταγίπ Ερντογάν: Οδήγησε το πρώτο εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ταγίπ Ερντογάν: Οδήγησε το πρώτο εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε στην πόλη Προύσσα, οδηγώντας το πρώτο εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Οι εκλογές πλησιάζουν και ο Ερντογάν συνεχίζει να προσπαθεί να τραβήξει τις εντυπώσεις με διάφορες δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι και το προεκλογικό σόου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μπήκε στην πόλη Προύσσα οδηγώντας το εγχώριο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας Togg, που πολλάκις έχει παρουσιάσει ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυβέρνησης του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέφτασε στην πόλη Τζεμλίκ της επαρχίας Προύσας, οδηγώντας ένα κόκκινο TOGG, για την τελετή θεμελίωσης του τοπικού εργοστασίου μπαταριών. Η οροφή του αυτοκινήτου ήταν γεμάτη από γαρύφαλλά και ροδοπέταλα, που έραιναν οι οπαδοί του Ερντογάν που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Λίγα λόγια για το νέο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Δεν έχει προηγούμενο η ζήτηση που γνωρίζει το TOGG T10X, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας. Οι τιμές του μήκους 4,6 μέτρων ηλεκτρικού SUV ανακοινώθηκαν στις 14 Μαρτίου και έκτοτε, το μοντέλο έχει αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς οπαδούς.

Μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες, η πλατφόρμα της TOGG έλαβε περίπου 200.000 προπαραγγελίες, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η αυτοκινητοβιομηχανία, βέβαια, δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους φίλους του SUV, λόγω της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της.  Η παραγωγή του TOGG T10X εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2022, ανήμερα της 99ης επετείου από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Εκ των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως το εγχείρημα της TOGG. Το μοντέλο κατασκευάζεται στην περιφέρεια Gemlik της επαρχίας Προύσας, σε εγκαταστάσεις που, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, είναι υπερσύγχρονες, μιας και εφαρμόζονται οι πιο εξελιγμένες κατασκευαστικές μέθοδοι. H συνολική έκταση του εργοστασίου φτάνει τα 1,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και απασχολούνται περίπου 4.300 εργαζόμενοι.

Το TOGG T10X έχει κατασκευαστεί ως οπισθοκίνητο με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας είτε 52,4 kWh, είτε 88,5 kWh και αυτονομία 314 ή 523 χλμ. αντίστοιχα. Προσώρας είναι διαθέσιμο μόνο στην Τουρκία, αλλά εντός του 2024, η γειτονική χώρα θα επιδιώξει να το εξάγει σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Η τιμή του ξεκινά από 46.000 ευρώ και φθάνει τις 60.000 ευρώ. Θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με τους αγοραστές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτονομία 314 ή 523 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Togg.

in.gr / Γιάννης Κουτρουμπής

Σχετικά άρθρα: