Τελικά… “θα μας κάνουν Αλβανία”;

Τελικά… “θα μας κάνουν Αλβανία”;

Του Παναγιώτη Μπούρχα

Το ότι οι εκάστοτε κυβερνητικοί, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, “μας περνάνε για Αλβανία” ήταν το παράπονο του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, μπροστά στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση, πριν από μερικές εβδομάδες, κατά τη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ που φιλοξενήθηκε στα Γιάννενα.

Όπως εξήγησε λίγες μέρες αργότερα, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Αλ. Καχριμάνης, η αναφορά στην Αλβανία απευθυνόταν “σε μια πολιτική ηγεσία και ένα κράτος που δεν σε υπολογίζει”, γενικά μιλώντας… Το ξέσπασμα μπροστά στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, όλοι καταλαβαίναμε πως είχε ως αφορμή την κόντρα με τον Υφυπουργό Υποδομών Ν. Ταχιάο για τους οδικούς άξονες της Πρέβεζας, ωστόσο μερικές εβδομάδες μετά, συνειδητοποιούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτό που επέφερε ένα οδυνηρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία και στο προφίλ του Περιφερειάρχη που καθώς λέει, δεν θέλει να αδικείται η Ήπειρος…

Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν οικτίραμε σήμερα για την αρνητική εξέλιξη της απένταξης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί ουδέποτε πιστέψαμε στην αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου. Αποκαλυπτική άλλωστε, ήταν η πρόσφατη κίνηση της πολυεθνικής P&I να φτιάξει τις δικές της εγκαταστάσεις στην πόλη μας, αντί να περιμένει μερικά χρόνια ακόμα για να υλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα σχέδια του Αλ. Καχριμάνη για ένα κτίριο 50 εκατ. ευρώ που θα συγκεντρώσει όλες τις εταιρείες πληροφορικής που “αγκυροβολούν” για συγκεκριμένους λόγους, κυρίως προσφοράς εργατικού δυναμικού, στην περιοχή μας – εδώ επιχειρηματολογήσαμε για πολλοστή φορά, προ μηνός, για το ότι οι ξένες εταιρείες δε ζήτησαν ποτέ τα συγκεκριμένα πανάκριβα ντουβάρια…

Αλβανία λοιπόν, κατά τον παραλληλισμό του Περιφερειάρχη – εντελώς άδικως παρεμπιπτόντως, γιατί από τη γειτονική χώρα και την ομογένεια συγκεκριμένα, η εκλογική “βοήθεια” προς τους συνδυασμούς του Αλ. Καχριμάνη, κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 ως το 2023, είναι αθρόα και σταθερή… – δε θα γίνουμε επειδή δεν θα φτιάξουμε τελικά, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

“Αλβανία θα γίνουμε” όσο ο πολιτικός προϊστάμενος της Περιφέρειας Ηπείρου με το φυσικό ανάστημα γίγαντα, αποδεικνύεται πολιτικός “νάνος” απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας και δε διεκδικεί. Τα ίδια έκανε ο Αλ. Καχριμάνης και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το διάστημα 2015-2019, τα ίδια κάνει πολύ περισσότερο με κυβερνήσεις ΝΔ, αφού στον χώρο αυτόν ανήκει. Έβαλε πλάτη δυο χρόνια τώρα, μπρος στις ανακολουθίες και τις παλινωδίες του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με τη δημοπράτηση του δρόμου Γιάννενα-Καλπάκι-Κακαβιά, κάνει ό,τι μπορεί για να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις οδικές συνδέσεις της Πρέβεζας και στα κόλπα του με τις μελέτες των οδικών έργων τον παρακολουθεί απλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν βγάζει κιχ όταν από το Ταμείο Ανάκαμψης απεντάσσεται το έργο ύδρευσης των 120 εκατ. ευρώ, για τις πηγές του Αγίου Γεωργίου, συμφωνεί με τον Κ. Μητσοτάκη πως το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου ανήκει μόνο στην επιστημονική φαντασία… αν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε ο ίδιος υποστηρίξει ψήφισμα για την αναγκαιότητα του έργου!

Και γενικά, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου προσπαθεί να λειτουργεί πάντα σαν κυματοθραύστης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για να μειώσει το πολιτικό κόστος σε βάρος της, σε κάθε στραβή. Άραγε θα μας πει τώρα, πόσα SMS έστειλε στον Πρωθυπουργό για την απένταξη του Πάρκου Τεχνολογίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και οι δυο τους κάθε φορά που βρίσκονται στα Γιάννενα μας υπενθυμίζουν πόσο τακτική και ενίοτε ενοχλητική για τον Πρωθυπουργό επικοινωνία, με το συγκεκριμένο τρόπο, έχουν οι δυο τους; Θα μείνει τουλάχιστον στον Αλέκο, το συγκαταβατικό χτύπημα στην πλάτη του, από τον Πρωθυπουργό, κατά την τελευταία επίσκεψη του Μητσοτάκη, στο μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου (στιγμιότυπο στη φωτογραφία του θέματος).

Αλλά τέλος, και η Αλβανία θα μας περάσει στους ρυθμούς ανάπτυξης, αν δε το έχει κάνει ήδη, γιατί στην Ήπειρο, φτιάχνουμε μόνο δρόμους και κόμβους, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Αυτό είναι το “μοντέλο ανάπτυξης” που επιλέγει ο νυν Περιφερειάρχης, ίσως γιατί δε μπορεί να σχεδιάσει κάτι άλλο (η αποχώρηση της Τατιάνας Καλογιάννη από το πλευρό του Αλ. Καχριμάνη το 2019, έχει συνοδευτεί από την εγκατάλειψη ή καθυστέρηση των δράσεων για ενεργειακές αναβαθμίσεις και από μια σοβαρή ένδεια σχεδιασμού και σημαντικών παρεμβάσεων στην Ήπειρο που μόνο τυχαία δεν είναι). Δρόμοι όμως που δεν καταλήγουν πουθενά, βλέπε για παράδειγμα τους οδικούς άξονες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τα Τζουμέρκα αλλά και τη λεωφόρο Νιάρχου που δεν φτάνει μέχρι την Εγνατία Οδό, αφήνοντας την ίδια ώρα περιοχές όπως η Κόνιτσα και το Πωγώνι, να ρημάζουν από την εγκατάλειψη.

Αλβανία θα γίνουμε λοιπόν, αν όντως ανησυχεί ο Αλ. Καχριμάνης, γιατί η Ήπειρος πορεύεται εδώ και χρόνια, χωρίς σχέδιο και πυξίδα, με μόνο γνώμονα την επανεκλογή του για τέταρτη θητεία Περιφερειάρχη του 54%. Αλβανία θα γίνουμε γιατί δεν υπήρξε από το 2010 μέχρι σήμερα, προτεραιοποίηση των υπαρκτών και μεγάλων αναγκών της περιοχής, ώστε από κοινού Περιφέρεια, Δήμοι και βουλευτές να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος, αυτά που μας οφείλει και που απλόχερα παρέχει στις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Αλβανία θα γίνουμε τέλος, γιατί αποστολή της Περιφέρειας είναι να διαβουλεύεται δημοκρατικά και να σχεδιάζει σε απόλυτη συνεργασία και σύμπνοια με όλους τους φορείς και όχι να μοιράζει χρήματα ρουσφετολογικά και μεροληπτώντας, λες και ξοδεύει από τη δική της τσέπη.

Υ.Γ.: Μιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης κέρασε με αυτή την… πίκρα τον Αλ. Καχριμάνη, μήπως θα μπορούσε για αντιστάθμισμα να εξασφαλίσει ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, τα χρήματα που είχε υποσχεθεί στον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο προκάτοχός του, για να στηθεί η σιδεριά του ολυμπιακού κλειστού της ξιφασκίας, για την οποία δώσαμε πάνω από 3 εκατ. ευρώ για να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί στην Ήπειρο μόνο, και έκτοτε, πέραν των… πάνελ που βρήκαν τη θέση τους σε κάποιους στάβλους… της περιοχής, τα σίδερα έμειναν να σκουριάζουν;

pbnews.gr

Σχετικά άρθρα: