Τελωνείο προς Κόσοβο ανοίγει στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου

Τελωνείο προς Κόσοβο ανοίγει στο αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου

Τα τελωνειακά εμπορεύματα που κατευθύνονται προς το Κοσσυφοπέδιο διεκπεραιώνονται πλέον στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, μετά από συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών νωρίτερα φέτος.

Η υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας Delina Ibrahimaj και ο ομόλογός της του Κοσσυφοπεδίου Hekuran Murati συνοδευόμενοι από τους αντίστοιχους τελωνειακούς διευθυντές τους, επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα το τελωνείο του Κοσσυφοπεδίου στο λιμάνι.

«Υπάρχουν περίπου 1.040 εταιρείες του Κοσσυφοπεδίου που χρησιμοποιούν το λιμάνι του Δυρραχίου και αυτές τις δυνατότητες κάθε χρόνο για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων τους και από σήμερα δεν θα έχουν μόνο τις διευκολύνσεις που οι δύο κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους», δήλωσε η Ibrahimaj, σημειώνοντας μείωση και κατάργηση των τελών και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας.

Ο Murati δήλωσε ότι το άνοιγμα του γραφείου αποτελεί εξαιρετικό επίτευγμα για την οικονομία του Κοσσυφοπεδίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που εξοικονομείται και το κόστος που φτάνει κάπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα», πρόσθεσε.

Ο Murati δήλωσε ότι αυτό δίνει στο Κοσσυφοπέδιο πρόσβαση στη θάλασσα και διευκολύνει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές, μαζί με έναν τερματικό σταθμό στη Mitrovica στα σύνορα με τη Σερβία και το Podujeve.

Η Ibrahimaj δήλωσε ότι ο εκτελωνισμός των εμπορευμάτων που προορίζονται για το Κοσσυφοπέδιο στο λιμάνι του Δυρραχίου είναι μόνο το επόμενο βήμα στις εμπορικές μας σχέσεις, τονίζοντας τη δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης για εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας.

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: