Τέθηκαν σε ισχύ τιμωρητικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου

Τέθηκαν σε ισχύ τιμωρητικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου

«Έχουμε αναστείλει προσωρινά τις εργασίες των οργάνων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης Σύνδεσης. Το Κοσσυφοπέδιο επίσης δεν θα προσκληθεί σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και οι διμερείς επισκέψεις θα ανασταλούν, εκτός από εκείνες που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του Διαλόγου που διευκολυνθεί η ΕΕ. Ο προγραμματισμός κονδυλίων για το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του προγράμματος IPA 2024 έχει επίσης τεθεί σε αναμονή. Οι προτάσεις που παρουσίασε το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο του Επενδυτικού Πλαισίου των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) δεν υποβλήθηκαν για εξέταση στο Συμβούλιο του WBIF στις 29-30 Ιουνίου. Η Επιτροπή ενημέρωσε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου στις 28 Ιουνίου», αναφέρει η απάντηση εκπροσώπου της Ε.Ε.

«Αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και πλήρως αναστρέψιμα ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος και τις αποφάσεις αποκλιμάκωσης που έλαβε ο πρωθυπουργός Κούρτι. Η ΕΕ παρακολουθεί επίσης στενά την εκπλήρωση των αιτημάτων μας από τη Σερβία και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να αντέξει εντάσεις και βία», καθώς ζήτησε εκ νέου να εκτονωθεί η κατάσταση, ακολουθώντας τα τρία βήματα που προτείνει η ΕΕ.

Σχετικά άρθρα: