Τι έγιναν τα περιστέρια στους Αγίους Σαράντα;!

Τι έγιναν τα περιστέρια στους Αγίους Σαράντα;!

Το περιστέρι είναι παγκοσμίως το σύμβολο της ειρήνης και το συναντάμε σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Είναι όμορφο πτηνό και συγκατοικεί συνήθως με τους ανθρώπους. Συμπληρώνει και εμπλουτίζει περισσότερο την ομορφιά κυρίως των πόλεων. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων είναι αυτό που επιδρά στην συντήρηση και αύξηση αυτού του πτηνού.

Το 1978, που υπηρέτησα ως διευθυντής της Επιχείρησης Δασών και Λιβαδιών, πήρα από την Κρούγια 1000 περιστέρια και τα έφερα στους Αγίους Σαράντα. Τα βάλαμε πάνω στην ταράτσα του κεντρικού κτηρίου της πόλης (τότε της κομματικής επιτροπής), τα θρέφαμε, τα ποτίζαμε, είχαμε αποκλειστικά έναν εργάτη που ενδιαφερόταν καθημερινά γι’ αυτά.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε συνθήκες ώστε γρήγορα ο περιστερώνας αυτός να ξεπεράσει τις 3.000 πτηνά. Ήταν πραγματικά κάτι φανταστικό όταν πάνω από την παραθαλάσσια πόλη μας πετούσαν ομαδικά τα περιστέρια.

Και μια περιέργεια: Μια μέρα πρόσεξα επάνω στην ταράτσα, ο εργαζόμενος είχε πάρει μια ράβδο και δεν άφηνε τα περιστέρια να καθίσουν. Τον συναντώ και του λέω: «εσένα που τα φροντίζεις
τα περιστέρια σε γνωρίζουν κι έρχονται και σου κάθονται πάνω στην πλάτη;»
. Και μου λέει: «Κύριε Διευθυντή μου, τα φοβίζω να μην το κάνουν αυτό, γιατί το κάνουν και σε άλλους …» και «πρόσεξα ότι ο περιστερώνας άρχισε να λιγοστεύει, γιατί τα πιάνουν και ίσως τα τρώνε…»

Μετά το 1990, καθώς διαλύθηκαν οι επιχειρήσεις δασών και έλειψε το ενδιαφέρον, η φροντίδα των ανθρώπων, σιγά – σιγά τα περιστέρια εξαφανίστηκαν. Δεν πιστεύω να τα «σούβλισαν», γιατί έλειψε το κρέας!

Νομίζω ότι είναι καιρός να διορθωθεί το λάθος που έγινε σχετικά με την εξαφάνιση των περιστεριών και το Δημαρχείο των Αγίων Σαράντα να λάβει τα ανάλογα μέτρα για τη δημιουργία του περιστερώνα.

Προκόπης Κυριάκης
Δασολόγος
Άγιοι Σαράντα, 20.10.2023

Σχετικά άρθρα: