Τι φαινόμενα προκαλούν την «κρίση του καφέ»
Γιατί ένα παράσιτο και ο καύσωνας στο Βιετνάμ εκτοξεύουν την τιμή του φρέντο εσπρέσο
Μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η επαναφορά του σερβιριζόμενου καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, η επιστροφή δηλαδή στο 24%.
Εκτός από το προφανές, την αύξηση της φορολογίας δηλαδή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πρωτοφανής, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια, «κρίση του καφέ».
Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, οι μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να πυροδοτήσουν αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.
Να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδική τροχιά.
Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές για την ποικιλία καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50%.
Το παραπάνω γεγονός συμπαρασύρει προς τα πάνω και την τιμή του καφέ Arabica.
Τι συνέβη και γιατί ο Robusta εκτοξεύτηκε;
Αύξηση στον καφέ: Προβλήματα στο Βιετνάμ
Σύμφωνα με το vnexpress.net η ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και ένα παράσιτο που ευδοκιμεί στις παραπάνω συνθήκες, έχουν καθυστερήσει την ανάπτυξη των καφεόδεντρων του Βιετνάμ.
Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο κορυφαίος προμηθευτής Robusta στον κόσμο.
Η συγκομιδή κόκκων καφέ για το 2024-25, που ξεκινά τον Οκτώβριο, ήταν 15-20% χαμηλότερη από το κανονικό, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ενγκουέν Ναμ Χάι, πρόεδρος της Ένωσης Καφέ και Κακάο του Βιετνάμ (Vicofa).
«Η ζέστη και η ξηρασία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των καφεόδεντρων», είπε, με τους αγρότες να δυσκολεύονται να βρουν εναλλακτικές πηγές νερού.
Στο Γκία Λάι, μια ορεινή επαρχία στην καρδιά της περιοχής όπου καλλιεργείται καφές στο Βιετνάμ, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές βροχοπτώσεις επέτρεψαν επίσης στο παράσιτο cochinilla να ευδοκιμήσει.
«Η ζέστη και το παράσιτο καταστρέφουν τα κλαδιά του καφέ, συρρικνώνουν τους κόκκους και επηρεάζουν την ποιότητά τους», είπε ο Χάι.
Το Βιετνάμ παράγει περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους καφέ ετησίως κατά μέσο όρο. Το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται, με το ήμισυ της ποσότητας να πωλείται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με reader.gr