Τι προκαλεί τη νέα ένταση στις σχέσεις της Πρίστινα με το Βελιγράδι;

Η αναβάθμιση του Κοσόβου από το καθεστώς του παρατηρητή σε συνδεδεμένο μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις της Πρίστινα με το Βελιγράδι.
Η εαρινή σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και συμμετείχαν σχεδόν 400 βουλευτές από τα 32 κράτη μέλη της Συμμαχίας και τις 25 χώρες εταίρους και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.
Η απόφαση χαιρετίστηκε από την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani η οποία δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι η μοίρα του Κοσσυφοπεδίου».
Στην ανάρτηση της στο X η Osmani έγραψε: «Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που ψήφισαν υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου σε συνδεδεμένο μέλος. Το ΝΑΤΟ είναι το πεπρωμένο του Κοσσυφοπεδίου και αυτή η κίνηση θα διασφαλίσει ότι η φωνή των πιο φιλονατοϊκών ανθρώπων στη Γη θα ακουστεί. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μαζί με τους συμμάχους μας για να προωθήσουμε επίσης την πορεία μας προς την ένταξη στο NATO».
«Η συνδεδεμένη συμμετοχή του Κοσόβου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και επιβράβευση της τρομοκράτησης των Σέρβων», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Petar Petkovic, σύμφωνα με το σερβικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS.
«Η εισδοχή του λεγόμενου Κοσόβου ως συνδεδεμένου μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ αποκάλυψε όλη την πολιτική των διπλών μέτρων και σταθμών της Δύσης, η οποία για άλλη μια φορά επιβράβευσε τον παιδί της για όλες τις παραβιάσεις των συμφωνιών και την τρομοκρατία του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», δήλωσε ο Petkovic.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti έχει την πλήρη υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες είναι έτοιμες να «κλείσουν τα μάτια» σε οποιεσδήποτε ενέργειες της Πρίστινα, αρκεί να είναι σύμφωνες με τους γεωπολιτικούς τους στόχους.
«Τι είναι αυτές οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Πρίστινα, όταν το λεγόμενο Κόσοβο έχει λάβει απελευθέρωση της βίζας, συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις και προχωρά στην πορεία προς ορισμένους διεθνείς οργανισμούς κατά τη διάρκεια των κυρώσεων», δήλωσε ο Petkovic.
Η αντιπροσωπεία της σερβικής κυβέρνησης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και ότι οι συνθήκες διαβίωσης των Σέρβων θα επιδεινωθούν περαιτέρω. Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τα αποτελέσματα, όπως είπε, έδειξαν ότι δεν υπήρξε συναίνεση.
«Οι καλά σχεδιασμένες, παρατεταμένες, συστηματικές και ευρέως διαδεδομένες επιθέσεις με εθνοτικά κίνητρα κατά του σερβικού πληθυσμού, για τις οποίες το 15% του πληθυσμού εγκατέλειψε το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων τον τελευταίο χρόνο και εξαιτίας των οποίων 212.000 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό και δεν επέστρεψαν ποτέ», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη σερβική αντιπροσωπεία, η απόφαση αυτή παραβιάζει όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.