Τη σιδηροδρομική σύνδεση Δυρράχιο-Πρίστινα ανέλαβαν δύο συγχωνευμένες εταιρείες  

Τη σιδηροδρομική σύνδεση Δυρράχιο-Πρίστινα ανέλαβαν δύο συγχωνευμένες εταιρείες  

Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε ο νικητής του διαγωνισμού που άνοιξε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους για τη μελέτη σκοπιμότητας και την ιδέα του έργου για τη σιδηροδρομική σύνδεση Δυρράχιο-Πρίστινα.

Μεταξύ των 5 κερδισμένων προσφορών, ανακοινώθηκε η συγχώνευση δύο εταιρειών «ILF Consulting Engineers Austria GmbH» – ABKONS SH.P.K. που πρόσφερε 168,9 εκατ. ALL για την υλοποίηση αυτού του έργου. Οι εταιρείες θα έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες για να κάνουν τη μελέτη σκοπιμότητας και να κατασκευάσουν την ιδέα του έργου του σιδηροδρόμου Δυρράχιο-Πρίστινα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Δυρράχιο-Πρίστινα, όπου οι εταιρείες θα προσδιορίσουν το μήκος του σιδηροδρόμου, τη γραμμή που θα διέρχεται από τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την κατασκευή γεφυρών, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις ή υπερβάσεις καθώς και σταθμούς επιβατών κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Καθώς και να κάνετε όλη την ανάλυση για το κόστος επένδυσης, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Μέρος της μελέτης σκοπιμότητας θα είναι επίσης, η γεωλογική κατάσταση του εδάφους όπου θα τοποθετηθεί ο σιδηρόδρομος, η τοπογραφική έκθεση και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  Στον προϋπολογισμό του 2024 έχουν διατεθεί 50 εκατ. λεκ για το έργο σκοπιμότητας αυτού του σιδηροδρόμου, ενώ στον τρέχοντα προϋπολογισμό οι εκτιμώμενες δαπάνες είναι 73 εκατ. λεκ. 

Αυτό το φιλόδοξο έργο υποστηρίχθηκε και από τις δύο κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια κοινών συναντήσεων και εξέφρασαν την αναγκαιότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών.

Σχετικά άρθρα: