Αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή του Μπελέρη στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου τι θα γίνει με την έδρα του;!

Αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή του Μπελέρη στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου τι θα γίνει με την έδρα του;!

Η επικύρωση της καταδίκης και της ποινής φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη από το εφετείο της Αλβανίας, δημιούργησε μια σειρά από ερωτήματα για το τι θα γίνει με την έδρα του στην Ευρωβουλή όπου εξελέγη κι αν μπορεί, τυπικά, να αναλάβει καθήκοντα μέσα από τη φυλακή.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λοιπόν, η απάντηση είναι αρνητική. Γιατί, σύμφωνα με επίσημη πηγή, εάν οποιοσδήποτε εκλεγείς ευρωβουλευτής δεν εμφανιστεί στις 16 Ιουλίου στην εναρκτήρια, «συντακτική» συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στην έδρα της ολομέλειας στο Στρασβούργο και δεν ολοκληρώσει, εκεί, τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες, θεωρείται ότι δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά του.

Σημειώνεται ότι οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές, ακόμη και πριν αναλάβουν τυπικά, απολαύουν κατά τον νόμο της ευρωβουλευτικής ασυλίας και των προνομίων της και στα 27 κράτη-μέλη. Η Αλβανία, ωστόσο, όπου αναμένεται να παραμείνει φυλακισμένος ο Μπελέρης ως τον Σεπτέμβριο, δεν ανήκει ακόμη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. 

Σύμφωνα με tanea.gr

Σχετικά άρθρα: