Τηλεφωνική συνομιλία Blinken με Κurti και Vuçiç

Τηλεφωνική συνομιλία Blinken με Κurti και Vuçiç

Την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksander Buçiç. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κούρτι, η συνομιλία με τον Μπλίνκεν είχε ως θέμα την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τον διάλογο με τη Σερβία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη «εντατικοποίησης της διαδικασίας του διαλόγου προς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, στηριζόμενη πάντα στην αμοιβαία αναγνώριση».

Ο Kurti, μαζί με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, συναντήθηκαν με τον Antony Blinken στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Κοσοβάροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη συνάντηση αυτή, ο Blinken επιβεβαίωσε τη θέση των ΗΠΑ ότι ο διάλογος με τη Σερβία πρέπει να επικεντρωθεί στην αμοιβαία αναγνώριση.

Στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Σερβίας αναφέρθηκε ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων ήταν αυτό του Κοσσυφοπεδίου, επομένως εκφράστηκε η επιθυμία της Αμερικανικής Κυβέρνησης να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό. Ο Πρόεδρος Vuçiç δήλωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι ανεξάρτητα από την επιρροή του, «η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Από τον αλβανικό τύπο

Σχετικά άρθρα: