Τιμήθηκε αξιοπρεπώς η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας
Στα 40-χρονα του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, τιμήσαμε, σήμερα 09.02.2024, με ιδιαίτερη επιτυχία την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Ήταν η 7-η κατά σειρά επέτειος, από την καθιέρωσή της το 2018, που το Τμήμα μας οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις προς τιμή της ημέρας αυτής, μετατρέποντάς την έτσι σε παράδοση στο ίδιο το Πανεπιστήμιο και για όλο τον εκπαιδευτικό και διανοητικό μας κόσμο, για τους Αλβανούς καλοθελητές, για τις επίσημες τοπικές διοικητικές και πολιτικές αρχές.
Για δεύτερη χρονιά η εκδήλωση οργανώθηκε υπό την αιγίδα των αρχών του πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, οι οποίες τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Νίκος Κούρης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης, ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Οδυσέ Κότε, ο πρόεδρος του περιφερειαρχικού Συμβουλίου Αργυροκάστρου Ντίνο Σελίμι, ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Χρηστάκης Κίτσιος, η διευθύντρια παιδείας Αργυροκάστρου, Αλμπάνα Χασάναϊ, ο διευθυντής τοπικής παιδείας για τους δήμους Φοινικαίων και Δρόπολης, Ζήσος Λούτσης, διευθυντές και δάσκαλοι από 8 γυμνάσια και λύκεια που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, καθηγητές του Πανεπιστημίου, φοιτητές και πολλοί καλοθελητές.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Παναγιώτης Μπάρκας που ανέλαβε την όλη οργάνωση και είχε στην εκδήλωση το ρόλο συντονιστή και παρουσιαστή, έδωσε το λόγο στον ανώτερο οικοδεσπότη του Πανεπιστημίου, τον πρύτανη, καθ. Μπεκτάσι Μέμα, ο οποίος επισήμανε το ρόλο της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό και την ιδιαιτερότητά του στα αντικείμενα σπουδών του Πανεπιστημίου και στην περιφέρεια έδρα του. Αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαιτερότητες των σχέσεων του Παν. Αργυροκάστρου και των ελληνικών πανεπιστημίων, κυρίως των Ιωαννίνων και της Δυτικής Μακεδονίας.
Εξ΄ονόματος της πρεσβείρας της Ελλάδας στα Τίρανα, κας Κ. Καμίτση και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας Αργυροκάστρου χαιρέτισε ο Γενικός Πρόξενος Δημήτρης Σαχαρίδης.
Ακολούθησαν στη συνέχεια οι προγραμματισμένες ομιλίες.
Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών και διακεκριμένη ερευνήτρια στο αντικείμενο της ιστορικής νομισματικής Κα. Κατερίνη Λιάμπη. Η εισήγησή της αφορούσε τον Βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρο, το κράτος του και την ιστορική του συμβολή. Η κυρία Λιάμπη χειρίστηκε το θέμα της με επιστημονική αντικειμενικότητα και επιδεξιότητα. Φώτισε αρκετές άγνωστες πηγές αναφορικά με τα ιστορικά τεκταινόμενα της εποχής για την Ήπειρο, δίνοντας ταυτόχρονα απαντήσεις σε σχετικές αμφισβητήσεις στην αλβανική βιβλιογραφία.
Ακολούθησε η καθ. Πανεπιστημίου Τιράνων κα Μιμόζα Κόρε, η οποία αναφέρθηκε στην επιρροή της Ελληνικής στην καθομιλούμενη αλβανική του Αργυροκάστρου. Στην ουσία απέδειξε ότι κατά παράδοση στο Αργυρόκαστρο χρησιμοποιούνταν η Ελληνική για να ομιλούσαν οι κάτοικοι Αλβανικά και τα δάνεια της ελληνικής στην αλβανική αποτελούν οργανική γλωσσική ταυτότητα στην αλβανική.
Το ακροατήριο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις κι απαίτησε να οργανώνονται ταχτικά τέτοιου είδους εκδηλώσεις.