Την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης γιορτάζουν οι Κοσοβάροι

Την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης γιορτάζουν οι Κοσοβάροι

Εκατοντάδες Κοσοβάροι έσπευσαν στο αεροδρόμιο της Πρίστινα για να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ τη Δευτέρα, μετά την άρση της βίζας για την ανοιχτή ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η μόνη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια της οποίας οι πολίτες εξακολουθούσαν να χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ, πολλά από τα μέλη της οποίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο χώρος Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ των χωρών μελών, χωρίς να περάσουν από συνοριακούς ελέγχους.

Οι σκληρές απαιτήσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι εσωτερικές διαφορές έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία για πολλά χρόνια. Το 2018 η ΕΕ είπε ότι πληρούνταν όλες οι απαιτήσεις, αλλά η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες ανέστειλαν την απόφαση, φοβούμενοι ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να γίνει μέλος του ΟΗΕ, λόγω των αντιρρήσεων από τη Σερβία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η κρατική του υπόσταση αναγνωρίζεται από περισσότερες από 110 χώρες, αλλά τα 1,8 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε λιγότερες από 20 πολιτείες χωρίς βίζα.

Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη και πολλοί βλέπουν την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης ως ευκαιρία για να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να μην κάνουν κατάχρηση των κανόνων Σένγκεν, οι οποίοι ορίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν για 90 ημέρες από τις 180 ως τουρίστες, αλλά όχι να εργαστούν.

Σχετικά άρθρα: