Την μονοετή προεδρία της Χάρτας της Αδριατικής αναλαμβάνει η Αλβανία

Την μονοετή προεδρία της Χάρτας της Αδριατικής αναλαμβάνει η Αλβανία

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, η Αλβανία αναλαμβάνει την μονοετή προεδρία της Επιτροπής Εταιρικής Σύμπραξης ΗΠΑ-Αδριατικής Χάρτας (A-5).

Κατά τη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης A-5 που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Ίγκλι Χασάνι, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το μπλοκάρισμα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην A-5.

«Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου έχει καθυστερήσει πολύ. Υποστηρίξαμε πλήρως και παραδοσιακά την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτοβουλία μας και λυπούμαστε πολύ που αυτή η ένταξη συνεχίζει να εμποδίζεται».

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίλυση αυτού του ζητήματος το συντομότερο δυνατό», είπε.

Ο Υπουργός Χασάνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παράδοση της προεδρίας από τη Βόρεια Μακεδονία στην Αλβανία, εκτίμησε τον ρόλο της Χάρτας Α-5 στις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για πλήρη ευρωατλαντική ενοποίηση.

«Υποστηρίξαμε την ιδέα των Σκοπίων για την αναζωογόνηση του A-5 και σκοπεύουμε να την προωθήσουμε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τον Χάρτη για να μας εξυπηρετήσει καλύτερα στη διαμόρφωση κοινών απαντήσεων στις τρέχουσες απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Χασάνι είπε ότι «και οι δύο χώρες έχουν κάνει μια αξιοθαύμαστη κοινή δουλειά και ότι η πορεία της περιοχής προς την ΕΕ δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από ερωτηματικά και ασάφειες».

Η Χάρτα Η.Π.Α. στη συνέχεια επεκτάθηκε με το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου το Κοσσυφοπέδιο, η Σλοβενία ​​και η Σερβία έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Σχετικά άρθρα: