Την πόλη του θα χτίσει ο Μασκ στο Τέξας για τους υπαλλήλους του

Την πόλη του θα χτίσει ο Μασκ στο Τέξας για τους υπαλλήλους του

Ο Ελον Μασκ φέρεται να έχει αγοράσει χιλιάδες στρέμματα γης περίπου 35 μίλια έξω από το Οστιν του Τέξας και σχεδιάζει να χτίσει τη δική του πόλη για να ζουν όσοι απασχολούνται στις γειτονικές επιχειρήσεις του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ο εκκεντρικός μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Tesla και του Twitter, μεταξύ άλλων, έχει περιγράψει την πόλη αυτή ως «ένα είδος ουτοπίας του Τέξας κατά μήκος του ποταμού Κολοράντο». Με την οικοδόμησή της ο Μασκ θα μπορούσε να θέσει και ορισμένους από τους κανονισμούς λειτουργίας της. Πέρυσι, σε συνάντηση όλων των εργαζομένων της εταιρείας του Boring, ο πρόεδρός της Στιβ Ντέιβις φέρεται να μίλησε για τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να αναδειχθεί δήμαρχος της πόλης. Ο προτεινόμενος δήμος λέγεται ότι είναι δίπλα στις εγκαταστάσεις της Boring (αστικές μεταφορές) και της SpaceX (διαστημικές μεταφορές), που είναι υπό κατασκευήν, και ότι ήδη περιλαμβάνει μερικά αρθρωτά σπίτια και πινακίδες, που κρέμονται από στύλους και καλωσορίζουν τον κόσμο στο Σνέιλμπρουκ (αυτό είναι το όνομα της μασκότ της Boring και της μελλοντικής πόλης). Ο Μασκ φέρεται να θέλει να προσφέρει ενοικιαζόμενα σπίτια σε εργαζομένους, τα οποία έχουν μίσθωμα πολύ χαμηλότερο από το ισχύον στην τοπική αγορά. Σε μια διαφήμιση φέρεται να έβαλε το ενοίκιο ενός σπιτιού δύο ή τριών υπνοδωματίων στα 800 δολάρια, σε σύγκριση με τα 2.200 δολάρια στο κοντινό Μπάστροπ του Τέξας. Υπάρχουν επίσης σχέδια για ένα σχολείο βάσει της μεθόδου Μοντεσόρι στον δήμο αυτό.

Ο νόμος του Τέξας απαιτεί μια περιοχή να έχει τουλάχιστον 201 κατοίκους για να μπορέσει να αποτελέσει μια οντότητα. Τα σχέδια, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, απαιτούν την κατασκευή 110 ακόμη κατοικιών στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Σνέιλμπρουκ. Τα τελευταία τρία χρόνια, εταιρείες που έχουν σχέση με τον Ελον Μασκ έχουν αγοράσει τουλάχιστον 14.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Οστιν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν τον Μασκ να κατέχει έως και 24.000 στρέμματα αθροιστικά. Ο δισεκατομμυριούχος αφίχθη στο Τέξας πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, εγκαταλείποντας την Καλιφόρνια και αποκαλώντας την πολιτεία της «υπερρύθμισης, της υπερδικονομίας, της υπερφορολόγησης». Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η Tesla ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επεκτείνει την παρουσία της στην Καλιφόρνια, μεταφέροντας τα κεντρικά της μηχανολογικά γραφεία εκεί. Πάντως, εάν ο Μασκ χτίσει τη δική του πόλη, δεν θα είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος του Τέξας με τέτοια περιουσιακά στοιχεία. Το 2021 ο ιδιοκτήτης της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Ντάλας, Μάβερικς, είχε αγοράσει μια ολόκληρη πόλη του Τέξας για άγνωστο ποσό. Ηταν η Μάστανγκ και είχε διατεθεί προς πώληση από το 2017 με ζητούμενη τιμή 4 εκατ. δολαρίων, υποχώρησε στα 2 εκατ. δολάρια και ακόμη δυσκολευόταν. Εκτείνεται ωστόσο σε 308 στρέμματα και ωχριά έναντι των χιλιάδων του Ελον Μασκ.

Στο εξώφυλλο: Τα τελευταία τρία χρόνια, εταιρείες που έχουν σχέση με τον Ελον Μασκ έχουν αγοράσει τουλάχιστον 14.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Οστιν. Ο προτεινόμενος δήμος λέγεται ότι είναι κοντά στις εγκαταστάσεις της SpaceX (φωτογραφία). [REUTERS]

Σχετικά άρθρα: