Τίρανα: Βόμβες μολότοφ εναντίον του δημαρχείου και η αντίδραση των χωρών της Δύσης

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην κεντρική πόρτα του δημαρχείου στα Τίρανα, την Παρασκευή (19/04), στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς των αξιωματούχων στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του δημάρχου Τιράνων, Erion Veliaj, εξέχοντος στελέχους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Edi Rama, σε σχέση με δύο σκάνδαλα διαφθοράς. Εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον του δημαρχείου όταν τους αρνήθηκαν την είσοδο στο κτήριο, καθώς πέταξαν και μαύρο μελάνι ως σύμβολο της διαφθοράς.
Ο Erion Veliaj δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί μετά τη σύλληψη αρκετών υπαλλήλων που εργάζονταν υπό τις διαταγές του από Αλβανούς ειδικούς επιθεωρητές για την υπόθεση της 5D Construction, που αφορούσε υποψίες για κατάχρηση εξουσίας.
Από την πλευρά τους, πρέσβεις από χώρες της Δύσης στα Τίρανα καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια. Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα δήλωσε μετά τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης μπροστά από το δημαρχείο των Τιράνων ότι καταδικάζει τη βία, ενώ τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι πολιτικοί φορείς πρέπει να απορρίπτουν κάθε μορφή βίας.
Σε παρόμοιους τόνους ήταν και η ανακοίνωση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε μεμονωμένες πράξεις βίας από τους διαδηλωτές.