Το 2022 η Αλβανία ήταν με μια από τις καλύτερες, αναλογικά, τουριστικές επιδόσεις στον κόσμο

Το 2022 η Αλβανία ήταν με μια από τις καλύτερες, αναλογικά, τουριστικές επιδόσεις στον κόσμο

Σε ένα πολύ καλό έτος εξελίχθηκε το 2022 για την τουριστική ανάπτυξη της γείτονας χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, αναφέρεται όλο και πιο συχνά στα κείμενα των influencers του τουρισμού από όλο τον κόσμο, λόγω του παρθένου, ακόμα, φυσικού περιβάλλοντός της και των παραλιών της.

Κατά όσα προκύπτουν από στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Mirela Kumbaro οι 7,5 εκατ. αφίξεις που καταγράφηκαν το 2022 αποτελούν ρεκόρ όχι μόνο έναντι του 2021 (+1,9 εκατ. τουρίστες), αλλά και σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα και τις 6,1 εκατ. αφίξεις του 2019, όταν η Αλβανία είχε σημειώσει το προηγούμενο ρεκόρ της.

Σύμφωνα με την ίδια, δε, τα επιμέρους στοιχεία καταδεικνύουν και μία επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με τις αφίξεις να αφορούν, πλέον, και τους χειμερινούς μήνες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, την προηγούμενη χρονιά η Αλβανία κατέγραψε αύξηση των αφίξεων από την Ισπανία κατά 85% και από την Τουρκία κατά 84%, ενώ οι τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες και την Σλοβενία διπλασιάστηκαν. Κατά το World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Αλβανία είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις τουριστικής ανάκαμψης στον κόσμο, στα προ-Covid επίπεδα, επιτυγχάνοντας άνοδο 19% για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, μεταξύ 2022 και 2019.

Αυτό που δεν άλλαξε, ωστόσο, ήταν ότι οι περισσότεροι τουρίστες στη χώρα ήρθαν από το γειτονικό Κόσοβο.

businessnews.gr

Σχετικά άρθρα: