Το 2023 έφτασαν παράνομα στη Βρετανία 30.000 μετανάστες

Λονδίνο και Τίρανα κατέληξαν σε συμφωνία για να αποτρέπουν Αλβανούς να μεταβαίνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχεδόν 30.000 μετανάστες έφτασαν παράνομα στις αγγλικές ακτές το 2023, διασχίζοντας τη Μάγχη με αυτοσχέδια σκάφη, ένας αριθμός κατά πολύ μικρότερος με αυτόν του 2022, όταν οι αφίξεις μεταναστών είχαν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.
Διαδοχικές κυβερνήσεις των Τόρις έχουν υποσχεθεί να “πάρουν πίσω τον έλεγχο των συνόρων” μετά το Brexit. Η μετανάστευση είναι από τα κύρια ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα το 2024.
Το 2023, 29.437 μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία, σε σύγκριση με 45.774 το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο αριθμός αυτός του 2023, ωστόσο, παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, υψηλότερος από αυτόν του 2021 (28.526).
Περίπου το 20% των μεταναστών που έφτασαν το 2023 προέρχονταν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου που συγκέντρωσε έως τις 29 Νοεμβρίου. Ακολουθούν Ιρανοί υπήκοοι, περίπου το 12% του συνόλου, μετά Τούρκοι (11%), υπήκοοι από την Ερυθραία (9%) και Ιρακινοί (9%).
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των Αλβανών, που ήταν από τους περισσότερους από τους μετανάστες που διέσχισαν την Μάγχη το 2022 (12.658), μειώθηκε περισσότερο από 90%.